Noua lege pentru conducerea bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice

PROIECT. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a prezentat un raport de adoptare marţi pentru un proiect de lege care reglementează conducerea bicicletelor şi trotinetelor electrice pe drumurile publice. Potrivit acestui proiect de lege, conducătorii acestor mijloace de transport trebuie să îndeplinească anumite cerințe și să respecte reguli specifice. Iată principalele puncte ale proiectului de lege:

1. Vârsta minimă: Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acestora trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.

2. Definiția trotinetelor electrice: Conform proiectului, trotinetele electrice sunt definite drept “vehicule cu două sau trei roți, a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 25 km/h și care sunt echipate cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

3. Echipamente obligatorii: Bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Circulația acestora fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă.

4. Cască de protecție: Conducătorii de biciclete sau trotinete electrice sunt obligați să poarte cască de protecție atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate.

5. Asigurare obligatorie: Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților.

6. Chestionar referitor la legislația rutieră: În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plății, în aplicație se va introduce și se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislația rutieră.

Deputații din Comisia juridică au planificat să discute săptămâna viitoare un alt proiect de lege care să stabilească sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare