Guvernul României propune deduceri fiscale pentru meditațiile copiilor – ce implicații are această reformă pentru părinți și sistemul de învățământ

LEGISLAȚIE. Guvernul României a promis o reformă fiscală amplă pentru anul viitor, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar putea include deduceri la impozitul pe venit pentru părinții care plătesc meditații pentru copiii lor. Această măsură ar urmări să reducă impozitarea pe muncă și să combată evaziunea fiscală din domeniul meditațiilor școlare.

Potrivit unor surse guvernamentale, această reformă fiscală ar viza, de asemenea, alte categorii de cheltuieli legate de educație și sănătate. Printre acestea se numără cheltuielile pentru creșe, grădinițe, after school și servicii medicale, inclusiv stomatologice. Scopul acestei inițiative este de a sprijini familiile în asigurarea unui acces mai ușor la educație și îngrijirea sănătății pentru copiii lor.

Reforma fiscală ar urma să fie elaborată în cursul anului 2025, iar unele dintre deduceri ar putea fi aplicate începând cu 1 iulie 2025, în timp ce altele ar putea intra în vigoare începând cu anul 2026. Va fi stabilit un plafon pentru aceste deduceri, care va fi anunțat în timpul elaborării reformei fiscale.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a confirmat că prin această reformă fiscală se urmărește și promovarea serviciilor de învățământ privat și a instituțiilor spitalicești private. De asemenea, aceste deduceri ar putea contribui la dezvoltarea sectorului privat în domeniile educației și sănătății.

În plus, premierul a subliniat că introducerea acestor deduceri este un pas important pentru îmbunătățirea situației financiare a familiilor cu venituri mici. Totodată, se urmărește atragerea unor mari companii de asigurări în țară, odată cu aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), prevăzută pentru anul 2026.

Reforma fiscală este parte integrantă a eforturilor guvernamentale de a stimula economia și de a sprijini dezvoltarea socială în contextul redresării post-pandemie. Implementarea acestei reforme este așteptată cu interes și ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului economic și social din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare