Guvernul României propune măsuri de reducere a cheltuielilor în 2023

PROPUNERE. Guvernul României are în vedere reducerea cheltuielilor pentru anul 2023 în scopul încadrării în ținta de deficit bugetar. În acest sens, un proiect de ordonanță de urgență urmează să fie aprobat, iar acesta vizează mai multe aspecte:

1. Limitarea cheltuielilor cu bunuri și servicii. Ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu vor putea încheia angajamente pentru categorii de cheltuieli precum furnituri de birou, întreținere și funcționare, reparații curente, bunuri de inventar, consultanță și expertiză, pregătire profesională, studii și cercetări. Această măsură vizează limitarea cheltuielilor administrative.

2. Restricții privind finanțarea evenimentelor comunitare. Autoritățile publice locale nu vor putea finanța evenimente comunitare cu fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări. Această restricție se aplică pentru festivaluri, concerte, competiții locale și festivități.

3. Securitate alimentară și comercializare controlată. Se propune prelungirea măsurii de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare cu 90 de zile. De asemenea, lista produselor cu adaos comercial plafonat va fi extinsă pentru a include produse tradiționale de consum precum orez, cozonac, bulion de roșii, smântână, margarină, drojdie, pere și usturoi.

4. Sprijin pentru sectorul agricol. Unitățile emitente de tichete de masă pot aplica un comision de maximum 1% pentru toate produsele agricole și alimentare achiziționate cu acestea.

Aceste măsuri sunt luate pentru a asigura încadrarea în ținta de deficit bugetar și pentru a controla cheltuielile publice. În plus, se propune suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru a asigura finanțarea proiectelor de infrastructură de transport până la rectificarea bugetară.

Acest set de măsuri reflectă eforturile Guvernului României de a gestiona responsabil bugetul țării, în contextul necesității de a asigura stabilitate economică și fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare