Hanwha Aerospace semnează un contract major cu România pentru furnizarea de obuziere și vehicule de realimentare

APĂRARE. Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunțat miercuri semnarea unui contract cu Ministerul Apărării Naționale din România pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV). Valoarea contractului este de aproximativ un miliard de dolari, conform unui comunicat remis AGERPRES.

România devine a 10-a țară operatoare de K9 SPH
România va fi a 10-a țară din lume care operează obuziere autopropulsate K9 de calibru 155 mm/52. În cadrul NATO, România se alătură Turciei, Poloniei, Norvegiei, Finlandei și Estoniei ca utilizatoare a acestui sistem. În plus, România va fi al treilea operator global al vehiculelor de realimentare K10, după Norvegia și Australia, acestea oferind capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.

“Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică și a capacității de producție ca lider mondial”, a declarat Jaeil Son, președintele și directorul general al Hanwha Aerospace, în comunicatul oficial.

Livrări și producție locală
Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare fiind programată până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, implicând extensiv furnizori locali. Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe, a precizat că compania este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin programe de localizare industrială, producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unui Centru de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate “greenfield” în România.

Propunerea Redback pentru modernizarea MLI
În contextul extinderii parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace a propus Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI) Redback pentru programul de modernizare MLI al României. Redback beneficiază de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill, un afișaj de tip “see-through” de pe cască și un sistem de foc stratificat.

Detalii tehnice ale K9 și K10
Sistemul K9 SPH, dezvoltat în 1999 în colaborare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării, este supranumit “Tunetul”. Acesta poate furniza foc consistent, precis și rapid la distanțe de peste 40 de kilometri. Cu o greutate de 47 de tone, K9 este optimizat pentru capacitatea “Shoot and Scoot”, permițându-i să tragă mai multe obuze și să se deplaseze rapid pentru a evita contraatacurile.

Vehiculul K10, bazat pe șasiul obuzierului K9, asigură reaprovizionarea automată a muniției. Acesta poate transporta și reîncărca 104 proiectile de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături, transferând muniția la o viteză de 12 obuze pe minut, cu o capacitate completă de încărcare în 37 de minute. Sistemul automatizat de realimentare cu muniție garantează eficiență în suportul logistic și mișcările tactice în condiții severe de luptă.

Hanwha Aerospace: lider global în industria de Apărare
Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie globală în industria aerospațială și de apărare, oferind un portofoliu vast de produse și servicii de clasă mondială. Acestea includ vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback și sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. Compania produce, de asemenea, muniții ghidate cu precizie și motoare pentru platforme aeriene, spațiale și maritime.

Contractul recent semnat cu România subliniază angajamentul Hanwha Aerospace de a sprijini modernizarea forțelor armate române și de a contribui la dezvoltarea industriei de apărare locale prin transfer de tehnologie și producție locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare