Harvard: Economia României va crește în medie cu 2,9% până în 2030

ECONOMIE. Economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume și ar trebui să înregistreze o creștere medie de 2,9% până în 2030, potrivit unei analize realizate de experți de la Universitatea Harvard.

Este cea mai bună poziție ocupată de România din anul 2000, când a fost realizată analiza.

Ascensiunea României în acest clasament este importantă, având în vedere că în anul 2000 țara noastră se afla pe locul 39. Indicatorul de complexitate analizează atât gradul de dezvoltare a țării, cât și produsele și serviciile produse și exportate de o țară. Cele mai recente date incluse sunt pentru anul 2020, primul an al pandemiei.

În anii ’90, România era cunoscută la nivel internațional ca producător și exportator de produse cu valoare adăugată minimă. În ultimii ani, s-au dezvoltat industriile auto, electronică și IT, iar economia a devenit mai complexă.

Creșterea va fi realizată prin utilizarea succeselor actuale și a know-how-ului dobândit pentru a dezvolta producția de bunuri mai complexe. În prezent, România se află pe locul 19 în topul celor mai complexe economii, conform indicelui de complexitate economică (ICE). Comparativ cu acum un deceniu, economia a devenit mai sofisticată“, este una dintre concluziile analizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare