Hipertensiunea arterială: o problemă gravă adesea neglijată

SĂNĂTATE. Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune și periculoase afecțiuni medicale, iar Dr. Horațiu Moldovan, expert în chirurgie cardiovasculară la Spitalul Floreasca din București, subliniază importanța conștientizării acestei probleme de sănătate. Desemnată uneori drept „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială poate fi adesea neglijată sau subestimată, dar consecințele sale pot fi devastatoare.

Ce este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială este o afecțiune caracterizată prin creșterea presiunii exercitate de sânge asupra pereților vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și a organelor vitale, cum ar fi inima, creierul și rinichii, crescând riscul de complicații grave precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau insuficiența renală.

Importanța diagnosticării și tratamentului precoce
Un aspect semnificativ al hipertensiunii arteriale este debutul său insidios și trecerea adesea neobservată în primii ani. Mulți oameni nu sunt conștienți că au hipertensiune arterială până când nu apar complicații grave sau până când nu sunt diagnosticați în mod accidental în timpul unei alte investigații medicale. De aceea, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat sunt cruciale pentru prevenirea complicațiilor și menținerea sănătății pe termen lung.

Cum se măsoară tensiunea arterială și ce valori sunt considerate normale?

– Nu mânca sau nu bea nimic timp de 30 de minute înainte de a-ți verifica tensiunea arterială.
– Urinează înainte de măsurare
– Stai într-un scaun confortabil, cu spatele susținut, timp de cel puțin 5 minute înainte de măsurare
– Pune ambele picioare plat pe sol și ține-le neîncrucișate
– Așază-ți brațul cu mansonul la înălțimea pieptului pe o masă
– Asigură-te că mansonul pentru tensiune arterială este strâns, dar nu prea strâns
– Mansonul trebuie să fie direct pe piele, nu peste haine
– Nu vorbi în timp ce îți este măsurată tensiunea arterială.
– Folosește un jurnal de tensiune arterială pentru a înregistra măsurătorile tensiunii arteriale.
– Măsoară-ți tensiunea arterială în fiecare zi la aceeași oră.
– Fă cel puțin două măsurători, la interval de 1 sau 2 minute.

Tensiunea arterială este măsurată în mod obișnuit utilizând două parametri: presiunea sistolică și presiunea diastolică. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt în general considerate a fi mai mici sau egale cu 120/80 mmHg. În timp ce valori între 120 și 130 mmHg pentru tensiunea sistolică și mai mici de 80 mmHg pentru tensiunea diastolică pot fi considerate normale, o valoare mai mare poate indica hipertensiune arterială.

Cum se tratează hipertensiunea arterială?
Tratamentul hipertensiunii arteriale implică adesea o combinație de modificări ale stilului de viață și medicamente. Dr. Horațiu Moldovan subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată, exerciții regulate și gestionarea stresului. În plus, medicamentele antihipertensive pot fi prescrise pentru a controla tensiunea arterială și pentru a reduce riscul de complicații.

Concluzie
Hipertensiunea arterială este o afecțiune serioasă care poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Conștientizarea și gestionarea acestei probleme sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor și menținerea unei vieți sănătoase. Prin educație și diagnostic precoce, putem lua măsuri pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare și pentru a ne bucura de o sănătate mai bună pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare