Hubble surprinde un eveniment rar: O stea devorată de o gaură neagră aflată la 300 de milioane de ani lumină distanță

COSMOS. Găurile negre sunt culegători, nu vânători. Ele stau la pândă până când o stea nefericită trece pe lângă ele.

Atunci când steaua se apropie suficient de mult, gravitația găurii negre o sfâșie violent și îi devorează cu ușurință gazele, emițând în același timp radiații intense.

Acum, astronomii care folosesc Telescopul spațial Hubble al NASA au înregistrat în detaliu ultimele momente ale unei stele, în timp ce aceasta este înghițită de o gaură neagră.

Deși întâlnirile cu găurile negre sunt violente, acestea sunt cunoscute sub numele de “evenimente de întrerupere a mareelor” – iar astronomii folosesc Hubble pentru a afla detaliile a ceea ce se întâmplă atunci când o stea rebelă se scufundă în abisul gravitațional.

Evenimentul de maree AT2022dsb” nu poate fi fotografiat de aproape cu Hubble, deoarece steaua care a fost “măcinată” se află la o distanță de aproape 300 de milioane de ani-lumină. Dar astronomii au folosit sensibilitatea ultravioletă a Hubble pentru a studia lumina de la steaua mărunțită – care include hidrogen, carbon și altele, toate indicii “criminalistice ale crimei găurii negre”.

Datele au fost colectate în raze X de la o coroană extrem de fierbinte din jurul găurii negre, după ce steaua fusese deja sfâșiată.

În mod obișnuit, aceste evenimente sunt greu de observat. Se fac poate câteva observații la începutul perturbării, când este foarte strălucitoare. Programul nostru este diferit prin faptul că este conceput pentru a observa câteva evenimente de maree de-a lungul unui an pentru a vedea ce se întâmplă“, a declarat Peter Maksym de la CfA. “Am văzut acest lucru suficient de devreme pentru a putea observa aceste etape foarte intense de acreție a găurilor negre. Am văzut că rata de acreție a scăzut pe măsură ce s-a transformat într-un picur în timp“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare