IDENTITATE ELECTRONICĂ – Românii trebuie să treacă la noile cărți de identitate electronică până în 2031

PROIECT. Românii trebuie să treacă la noua carte de identitate electronică până în anul 2031. Noile buletine au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele cărți de identitate, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
 
Cipurile din noile buletine ale românilor vor asigura un nivel maxim de securitate și vor putea fi folosite inclusiv pentru efectuarea plăților contacless, se arată în caietul de sarcini al contractului de achiziție lansat de Imprimeria Națională pentru cipuri și materia policarbonat cu antenă inserată.
 

”Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini.
 
Contractul de tip cadru este împărțit în cinci părți subsecvente, pentru anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026, presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri și 375.00 de plastice cu antenă și are o valoarea maximă estimată de 189 de milioane de lei.
 
Proiectul-pilot prin care a început deja folosirea cărților de identitate electronică a început încă de la sfârșitul anului 2021 în municipiul Cluj-Napoca, unde au fost emise până acum 5.000 de astfel de buletine noi.
 
Atunci când va fi posibilă emiterea de cărți de identitate cu cip în toată România, cei care nu vor dori să aibă carte de identitate cu cip, vor putea opta în continuare pentru forma clasică, însă este important de știut că acele persoane vor putea călători în cadrul Uniunii Europene doar în baza pașaportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare