IMINENT – Consiliul Județean Mureș reziliază TOATE contractele de salubritate cu firmele din Ceuașu de Câmpie, Sylevy Salubriserv și Bissdog
SALUBRITATE – JUDEȚUL MUREȘ. S-a rupt relația din inters eminamente financiar dintre administrația județului Mureș, controlată de liderul județean al UDMR, Péter Ferenc, și firma de salubritate a familiei Ilyés din Ceuașu de Câmpie. Consiliul Județean (CJ) Mureș reziliază, după nici 2 ani, TOATE contractele cu Sylevy Salubriserv, societate controlată de frații Ilyés Dionisie și Ilyés-Toth Alexandru (fost consilier județean UDMR), prin fiul său, Ilyés-Toth Botond Lehel, și Bissdog (sereleu tot din Ceuașu de Câmpie, ca și Sylevy Salubriserv, specializată în gestionarea unui adăpost de câini din localitate, firmă controlat de Gödri János, un apropiat al fraților Ilyés).
În cea mai mare parte a județului vor trebui refăcute licitațiile pentru desemnarea unui operator de salubritate, respectiv în zona 1 – Sânpaul, zona 4 – Reghin, zona 5 – Târnăveni, zona 6 – Bălăușeri și zona 7 – Râciu. După oficializarea rezilierii contractelor de colectare și transport a deșeurilor, care se va întâmpla foarte-foarte curând (respectiv, peste două zile), Sylevy Salubriserv va fi obligată, conform legii, să mai presteze acest serviciu timp de 90 de zile. În această perioadă, CJ Mureș (prin ADI Ecolect Mureș) trebuie să organizeze licitația pentru desemnarea noului/noilor operatori.
Proiectele de hotărâre privind rezilierea contractelor cu Sylevy Salubriserv sunt deja redactate, urmând să devină hotărâri joi, 28 ianuarie 2021, prin decizia aleșilor județeni.
Firmele din Ceuașu de Câmpie, a fraților Ilyés și a lui Gödri, au acaparat aproape în totalitate serviciul de colectare și transport al deșeurilor din județul Mureș începând din primăvara anului 2019 (în 27 martie 2019 au semnat contractele pentru zonele Sânpaul, Reghin și Râciu, iar în 16 aprilie 2019, pentru zona Târnăveni – tot în acea zi, firma lui Gödri, a semnat contractul pentru zona Bălăușeri), deservind aproape 300.000 de locuitori, adică 51% din populația județului.
În urma semnării acestor contracte, după doar 9 luni de operare, Sylevy Salubriserv și-a majorat cifra de afaceri anuală cu 47% (până la 10,2 milioane de lei – cu o creștere de peste 3 milioane de lei față de anul anterior), dar a avut grijă să declare un profitul net similar cu al anilor precedenți (1 milion de lei).
În plus, începând din vara anului trecut, Sylevy Salubriserv a semnat un contract de operare și cu municipiul reședință de județ, Târgu Mureș, în lipsa atribuirii de ADI Ecolect Mureș a unui operator pentru zona 2 (zonă care concentrează 20 de UAT-uri care totalizează 224.000 de cetățeni). Astfel, Sylevy (cu interfața Bissdog) a ajuns să controleze serviciul de salubritate pentru 430.000 din cei 580.000 de mureșeni, creându-și o cotă de 73% din piața de salubritate din județ. Și acest contract este în procedură de reziliere.
Anul trecut, firmele din Ceuașu de Câmpie au fost notificate privind încălcarea contractelor de colectare şi transport a deşeurilor din toate zonele în care operează, primind, practic, ultimatumul înaintea rezilierii contractului. Pentru că nu au remediat în timp de 90 de zile “încălcările contractuale semnalate”, acum li se reziliază contractele.
Cătălin VISCHI