Palatul Culturii din Târgu Mureș

„MICA” EROARE – Palatul Culturii din Târgu Mureș are nevoie de 3 milioane de lei în plus pentru finalizarea reabilitării: banii, plătiți din pușculița județului

ESTIMARE GREȘITĂ CU… 31%. După 3 ani de la demararea procedurilor pentru reabilitarea Palatului Culturii din municipiului Târgu Mureș, administrația județeană a aflat cu cât a greșit estimarea lucrărilor: cu 31%. Adică mai e nevoie de peste 3 milioane de lei pentru a fi finalizate lucrările.

 

Acești bani vor fi luați  din pușculița județului, pentru că așa prevede contractul de finanțare (că dacă se modifică în vreun fel contractul de execuție, fondurile suplimentare vor fi angajate și asigurate de beneficiar, în cazul de față Consiliul Județean Mureș, gestionarul/administratorul banilor județului). Urmează povestea unei erori de peste 3 milioane de lei.

 

Cronologia unui calcul greșit cu… 3 milioane de lei

 

În 14 iunie 2017, CJ Mureș a semnat, prin președintele de atunci și de acum Péter Ferenc, contractul de finanțare pentru reabilitarea exterioară și  interioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș, edificiu a cărei construire s-a finalizat în anul 1913 cu un cost de 581.603 coroane (atunci, suma era echivalentă cu circa 686.000 de mărci-aur germane).

 

Conform acelui contract, valoarea investiției era de 6,76 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei, sumă care include TVA). Din această sumă, cea mai mare parte (peste 6 milioane de lei) era finanțare europeană nerambursabilă, iar din pușculița județului urmau să se plătească doar 682.196 de lei, care reprezentau cheltuieli neeligibile (de aproape 300.000 de lei) și contribuția de 5,92% din valoarea eligibilă (adică, cofinanțarea, care era de 382.390 de lei).

 

Cum s-a ajuns să se știe valoarea? Logic, în urma unui proiect. Și acela era prețul de cost a investiției: 6,76 de milioane de lei. Apoi, a fost licitată executarea proiectului tehnic și execuția lucrării. A câștigat licitația asocierea de firme Romconstruct Group SRL & SC Concas SA.

 

Romconstruct a făcut proiectul tehnic, iar Concas SA trebuia să realizeze lucrarea efectivă. Aceasta a început în 22 ianuarie 2019, însă pentru că administrația județeană (beneficiarul investiției) a conchis că  există mari întârzieri de execuție, după un an și 5 luni a reziliat contractul (în 6 iulie 2020). La acel moment (și acum), lucrările erau realizate în procent de 37% și din fondul de investiție de 6,76 de milioane de lei s-au plătit 1,3 milioane de lei (exact: 1.283.544,15 lei, sumă care conține TVA). Deci, CJ Mureș susține că s-au executat 37% din lucrări, dar că a plătit 19% din valoarea acestora și nu înțelege de ce constructorul nu era în grafic.

 

După ce a reziliat contractul, CJ Mureș nu a căutat un alt constructor să-i execute restul de 63% din lucrări și să-l plătească cu câți bani mai avea în pușculița umplută de UE pentru realizarea acestei investiții (unde  mai erau 4,9 milioane de lei), ci s-a gândit să actualizeze proiectul tehnic (pentru a evalua lucrările rămase de executat și lucrările deteriorate). De ce a făcut asta? Probabil pentru că și-a dat seama, ca și constructorul, că lucrarea e subevaluată prin proiectul inițial.

 

Cert este că a mai scos niște bani din pușculița personală (mai exact, din banii județului) și în 25 august 2020 i-a dat firmei Proiect SRL, care le-a spus administratorilor județului că pentru finalizarea lucrărilor mai este necesară suma de… aproape 8 milioane de lei (exact: 7.913.806,20 lei, sumă care conține TVA). Adică, după ce s-a făcut proiectul tehnic și s-a lucrat și plătit un an și jumătate ajungându-se la un stadiu fizic de 37% din întregul lucrării, noul proiectant le-a spus că, de fapt, trebuie mai mulți bani decât a costat proiectul atunci când acesta nici nu fusese început.

 

Bine. Pe scurt, valoarea proiectului a fost actualizată de la 6,76 milioane de lei la 9,80 milioane de lei. În consecință, avem un salt procentual de 31% și unul valoric de peste 3 milioane de lei (exact: 3.033.379,70 lei). Și banii aceștia vor trebui puși din bugetul județului. De aceea, aleșii județului sunt puși să aprobe acest mic-mic inconvenient. 3 milioane de lei…

 

În Palatul Culturii din Târgu Mureș își au sediile Muzeul de Artă, Muzeul Județean Mureș, Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană, Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici. Să vedem și partea plină a paharului, închiem cu o doză de optimism: lucrările se vor finaliza în 24 de luni. Sigur, nu e obligatoriu (dar așa spune actualizatorul/analizatorul proiectului) pentru că mai trebuie făcută licitația pentru execuție, mai trebuie să câștige un constructor care să și poată respecta graficele. Acum ninge, e pandemie, campanie de vaccinare, dar poate vine și vara (cândva).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare