IMPACT – Cât de mult au fost afectate unitățile de cazare turistică din județul Mureș în anul 2020: gradul de ocupare a fost de… 22%

CAZARE MUREȘ. Anul trecut, unul dintre cele mai afectate sectoare din economie a fost turismul, fapt explicabil prin interdicțiile cauzate de pandemia de COVID-19. Scrierea utilizează exclusiv informații oficiale statistice centralizate de instituțiile de stat abilitate și calcule făcute în baza acestora și analizează impactul real asupra unei părți semnificative a acestuia: cazările (numărul de înnoptări) în unitățile de cazare din județul Mureș, acestea constituind cea mai elocventă imagine a regresului suferit de industrie. Analiza a urmat strategia comparativă cu anul 2019.

 

Criza în turism a început să fie vizibilă în luna februarie 2020, când numărul de înnoptări în unitățile de cazare din județul Mureș a scăzut cu 9,5% (numeric, în februarie 2020 s-au înregistrat cu 6.839 de nopți mai puțin decât în februarie 2019). Regresul din luna februarie venea pe fondul unei creșteri consemnate în luna ianuarie 2020, când hotelurile, pensiunile și cabanele din județul Mureș au înregistrat o creștere de 8,4% (numeric, creșterea a fost de 2.480 de nopți), anulând câștigul din prima lună a anului a proprietarilor unităților de cazare turistică.

 

Însă era doar semnalul de început a crizei oficializate luna următoare, în 16 martie fiind instituită starea de urgență, care a venit și cu decizia restricțiilor de circulație și interdicțiilor de cazare. În martie 2020, scăderea a fost de 73,5% (numeric, peste 52.300 de nopți de cazare), iar în aprilie și mai criza a fost desăvârșită, scăderea fiind de 100%, cu amendamentul că unitățile de cazare folosite pentru carantinări sau cazarea personalului medical au mai câștigat câte ceva de la bugetul statului.

 

În perioada de vară (iunie-septembrie), când proprietarii mureșeni de unități de cazare turistică au de regulă vârful de încasări, totalizând peste 100.000 de înnoptări pe lună, scăderile au fost în medie de 56% (iunie -89,5%, iulie -55%, august -30%, septembrie -49%). Concluzionând, vara, când cei din industria de ospitalitate produc cei mai mulți bani, au pierdut 56% din potențialele încasări, funcționând în regim de avarie.

 

Nici în octombrie 2020 situația nu a s-a stabilizat, trendul pierderilor fiind stabilizat la procentul mediu al verii, 56%.

 

Pentru o mai bună percepție publică a impactului crizei pandemice asupra industriei de ospitalitate din județul Mureș, o comparație: în primele 10 luni ale anului 2020, unitățile de cazare turistice au contabilizat 450.860 de zile de cazare, în primele 10 luni ale anului 2019 acestea au totalizat 1.158.647 de zile de cazare.

 

Subliniere: în pofida recitărilor publice fără niciun argument economic, județul Mureș NU este un județ turistic. Unitățile de cazare turistică din județ (care totalizează doar circa 283.000 de locuri de cazare) au un grad de ocupabilitate de doar 43% (aceasta este media anuală). În 2020, gradul de ocupabilitate a fost de 22% (aceasta este media primelor 10 luni).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare