IMPACT – Insolvența producătorului de biocide Hexi Pharma: datorii admise de 6,7 milioane de lei către spitale din județul Mureș

BANII APROAPE PIERDUȚI. Insolvența producătorului de dezinfectanți Hexi Pharma, admisă la cererea firmei în 4 noiembrie 2020 și cauzată de creanțe (admise) de circa 50 de milioane de lei, înseamnă o lovitură financiară semnificativă și pentru unități de sănătate publică din județul Mureș, respectiv spitale din Târgu Mureș și Luduș.
Creanțele acceptate (admise) ale spitalelor mureșene totalizează peste 6,7 milioane de lei (exact: 6.784.165,58 lei). Cele mai afectate sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș, ambele din subordinea administrativă a Consiliului Județean Mureș.
Iată care sunt sumele pe care acestea le au de recuperat, conform Tabel preliminar al creanțelor împotriva averii debitorului Hexi Pharma Co SRL, definitivat la jumătatea lunii trecute de administrator judiciar provizoriu Professional Sigma Insolv IPURL din București (la masa credală au fost acceptate creanțe a 110 creditori):
• Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: 4.323.209 lei (creanță admisă în totalitate – mai mult, din suma totală, unitatea spitalicească a achiziționat, plătit și rambursat produse biocide în cuantum de 18.196,77 lei, însă HexiPharma nu i-a returnat banii);
• Spitalul Clinic Județean Mureș: 2.094.021,80 lei (creanță admisă în parte – a declarat o creanță de 2.107.041,75 lei);
• Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș: 315.642,60 lei (dintr-o creanță declarată de… 32.051.606 lei! – suma de 31.735.963,40 lei a fost respinsă pentru că nu reprezintă prejudiciului estimat și precizat în dosarul de insolvență, ci… CUI unității medicale);
• Serviciul de Ambulanță Județean Mureș: 45.198,06 lei (creanță acceptată în totalitate);
• Spitalul Orășenesc Dr. Valer Russu din Luduș: 6.094,12 lei (creanță admisă în totalitate – inițial, dintr-o eroare umană, creanța a fost înregistrată cu suma… 4.323.543 lei).
Precizare: Spitalul Municipal Dr. Eugen Nicoară din Reghin a declarat o creanță de 2.425,15 lei, dar aceasta nu a fost acceptată, fiind prescrisă, pentru că unitatea spitalicească creditoare din Reghin… nu s-a constituit parte civilă în cauză și nu a făcut dovada formulării unui apel împotriva sentinței penale.
Vă reaminim că firma Hexi Pharma a fost condamnată penal în primă instanță în 2019 cu amendă de 2,6 milioane lei și ordin de dizolvare pentru înșelăciune, uz de fals și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor prin vânzarea de dezinfectanți diluați către sute de spitale.
În dosarul dezinfectanților diluați, Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, și Mihail Leva, director de producție, au fost condamnați în primă instanță la 3 ani, respectiv 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Fostul patron al firmei, Dan Condrea, a decedat în 2016 în urma unui accident rutier catalogat de mai multe surse ca fiind cauzat de un gest voluntar (sinucidere). Văduva sa, Uliana Ochinchiuc, în calitate de moștenitor, deține acum firma, iar administrator este George Daniel Obreja.
Cătălin VISCHI
1 comment
Adica incapabilii psd care cersesc bani la cjm au de recuperat bani de la altii?