Impactul concediilor medicale asupra concediilor de odihnă și fără plată în România

SOCIAL. Potrivit prevederilor Codului Muncii, românii care se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată și primesc concediu medical trebuie să cunoască faptul că primul tip de concediu întrerupe pe cel de-al doilea. Acest lucru garantează că angajații nu vor fi privați de zilele libere cuvenite sau de indemnizația de concediu medical.

Atât Codul Muncii, cât și ordonanța privind concediile medicale stabilesc această regulă. Prin urmare, angajații au dreptul să își reia ulterior concediul întrerupt de motivul medical, conform unei programări convenite cu angajatorii lor.

Spre exemplu, dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau cel pentru îngrijirea unui copil bolnav survin în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta din urmă este întrerupt. După încetarea situației de incapacitate temporară de muncă sau de maternitate, de risc maternal sau de îngrijire a copilului bolnav, salariatul are posibilitatea să își continue concediul neefectuat. În cazul în care acest lucru nu este posibil, zilele neefectuate pot fi reprogramate pentru a fi luate la o dată ulterioară.

Este important de reținut că concediul medical și cel de odihnă au scopuri diferite și nu oferă aceeași refacere a capacității de muncă în cele două cazuri.

Astfel, în situația în care apare nevoia de a intra în concediu medical în timp ce angajatul se află în concediu de odihnă, acesta trebuie să informeze cât mai repede angajatorul pentru a obține întreruperea concediului de odihnă și, eventual, reprogramarea lui.

Este posibil ca angajatul să nu dorească sau să nu poată continua concediul de odihnă imediat după ce se termină concediul medical. În aceste cazuri, zilele libere la care are dreptul pot fi reprogramate pentru o perioadă ulterioară, poate chiar în anul următor.

Reglementările legale, precum OUG 158/2005, stipulează că asigurații ale căror concedii de odihnă sau concedii fără plată sunt întrerupte de concediul medical beneficiază în continuare de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, iar zilele neefectuate pot fi reprogramate.

În concluzie, întreruperea concediilor de odihnă sau a celor fără plată prin acordarea concediului medical are impact, în special, asupra indemnizațiilor. Aceasta asigură că angajatorii nu pot refuza plata concediului medical pe motiv că angajatul era, în realitate, într-un alt tip de concediu, mai ales dacă acesta era fără plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare