Bányai István, primarul comunei Livezeni, județul Mureș

IMPLICAȚII – Ce faci când n-ai bani? Nu te rogi de nimeni, împrumuți: Operațiunea „Livezeni”, sau cum faci rost de 1 milion de euro pentru canalizare

ANALIZĂ. Una din cele mai slab dezvoltate comune din zona limitrofă a municipiului Tîrgu-Mureș este comuna Livezeni, compusă din satele Livezeni, Ivănești, Poienița și Sînișor. Pentru că pe lângă problemele care stagnează dezvoltarea zonei rurale, lipsa canalizării este considerată de localnici cea mai importantă problemă (doar 10% dintre locuitori beneficiază de canalizare), parcă n-a mai fost o surpriză atât de mare că la electorale din 2016 a câștigat (fostul viceprimar) Bányai István, candidatul UDMR care a promis că dacă va câștiga mandatul de primar al comunei, una dintre priorităţile sale va fi dezvoltarea infrastructurii.

 

În mai 2017, Bányai a semnat contractul de finanțare a proiectului în urma căruia avea să se creze, în sfârșit, un sistem de canalizare a apelor uzate în Livezeni. Contract însemnat – 999.523 euro, din fonduri europene, prin PNDR. Numai că acești bani nu acoperă întreaga necesitate a comunei, în consecință, în august, Consiliul Local a aprobat contractarea unui împrumut bancar de 4,5 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro) pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile (și a contribuției comunei) a proiectului de edificare a sistemului de canalizare.

 

 

 

Conform proiectului, pentru a realiza canalizarea în toate cele patru sate, administrația locală are nevoie de aproximativ 4,5 milioane de euro, după cum menționa noul primar din Livezeni. Partea bună e că s-au obținut aproape un sfert din sumă din fonduri europene și încă un sfert din împrumutul bancar, autorizat în acest an de Direcția Generală de Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerul Finanțelor Publice.

 

Împrumutul bancar de 4,5 milioane de lei a fost contractat de la CEC Bank, cu o perioadă de grație de 12 luni (adică un an nu se plătește nimic), apoi, însă, împrumutul trebuie plătit în 108 luni (nouă ani), cu o medie lunară aproximativă de 50.000 de lei. În aparență, e bine, pentru că astfel s-a acoperit aproape jumătate din necesarul financiar pentru finalizarea proiectului, iar un împrumut nu e capăt de țară în contextul în care bugetul comunei nu era grevat de alte datorii. În fapt, nu va fi simplu pentru o comună cu un buget de subzistență să se debaraseze, timp de nouă ani, de peste 10.000 de euro în fiecare lună.

 

De altfel, primul semnal a fost la echilibrarea bugetară din acest an, când Livezeni a primit de la bugetul de stat cu peste 1,5 milioane de lei mai puțin decât în anul 2017, edilul anunțând amânarea sau renunțarea la organizarea zilelor comunei, acordarea sprijinului financiar tradițional către sport, biserici, elevi, dar și a unor investiții sau lucrări.

 

Bugetul comunei Livezeni este compus din venituri care însumează 12,8 milioane de lei, însă necesarul cheltuielilor este de 17,6 milioane de lei (din care 3,6 milioane de lei sunt destinați funcționării).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare