OFICIAL – Flamura orașului medieval: Sighișoara are steag, vezi cum arată

0
796

STEAG. Dacă stema unei comunități este considerată blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective, simbolizând tradiţiile, trecutul și cultura locală, steagul localității este cel care pune în valoare acest simbol. Sighișoara are stemă din vara anului 2011, însă abia de la sfârșitul anului trecut a reușit să finalizeze demersurile pentru oficializarea steagului municipiului, fostă cetate medievală.

 

La 23 noiembrie 2017, Consiliului Local al municipiului Sighișoara a adoptat modelul de steag, iar Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române a avizat favorabil acest steag în 8 februarie 2018. Astăzi, ultimul pas: hotărârea de Guvern care “legalizează” steagul Sighișoarei.

 

Steagul are fond galben și două benzi verticale paralele, roșii. În centru, între cele două benzi este imprimată stema municipiului Sighișoara (compusă dintr-un scut triunghiular roşu cu marginile rotunjite, încărcat de o cetate de argint). În poarta cetăţii se află un leu auriu ţinând în labe o spadă. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu cinci turnuri crenelate. Cetatea reprezintă oraşul-cetate care în Evul Mediu a fost un important centru economic, cultural, militar şi religios – cetatea Sighişoara este înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind cea mai bine păstrată cetate medievală locuită, astfel încât asigură şi în prezent faima localităţii în ţară şi în lume.

 

Leul de aur, purtător de spadă, semnifică statutul juridic pe care l-a avut în trecut municipiul, care îi conferea dreptul de a pronunţa pedeapsa capitală – jus gladii -, precum şi remarcabila sa capacitate de apărare – leul simbolizează puterea, frumuseţea, generozitatea, iar astăzi semnifică forţa de renaştere şi de înflorire a localităţii. Coroana murală cu cinci turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu. Roșul simbolizează putere, generozitate, dragoste, dorința de a servi patria, iar galbenul este simbolul forței, al bogăției și al purității.

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ