Impozitarea progresivă, din ce în ce mai aproape. Ciolacu: „Nu înseamnă că vine peste companii”

TAXE ȘI IMPOZITE. Subiectul introducerii impozitării progresive în România continuă să fie unul fierbinte, mai ales după ce premierul Marcel Ciolacu a confirmat că instituțiile europene au făcut deja recomandări în această direcție. Deși mulți se tem de schimbările care ar putea afecta companiile, Ciolacu a subliniat că acest proces va fi unul de lungă durată și nu va „veni peste companii” imediat.

Ciolacu: „Procesul va dura”
Premierul României a clarificat faptul că deși se discută intens despre impozitarea progresivă, acest lucru nu trebuie să genereze panică în rândul companiilor. Potrivit lui, implementarea unui astfel de sistem fiscal este un proces complex, care necesită timp. „Nu înseamnă că vine peste companii”, a declarat Ciolacu, sugerând că modificările fiscale nu vor fi aplicate pe neașteptate.

Discuțiile despre impozitarea progresivă au creat o separare între cele două mari partide politice din România. PNL susține ferm cota unică, în timp ce PSD militează pentru o reformă fiscală prin impozitarea progresivă. În ciuda acestor divergențe, presiunile din partea instituțiilor europene și recomandările lor ar putea accelera adoptarea unui nou sistem de taxare.

Vizita FMI: scop și implicații
În acest context, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va trimite o delegație în România pentru a evalua anumite măsuri economice. Deși această vizită a stârnit îngrijorări cu privire la o eventuală creștere a taxelor, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a adoptat o atitudine relaxată față de eveniment. Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Tudose a subliniat că nu există un acord cu FMI care să impună schimbări stricte. El a descris vizita delegației FMI drept una „de curtoazie”, subliniind că România nu este obligată să urmeze sfaturile instituției.

„Au şi ei un plan de vacanțe, să spunem. Că nu le-am cerut noi să vină. Ok, dau nişte sfaturi, în regulă”, a comentat Tudose, ironizând ușor scopul acestei vizite. În același timp, fostul prim-ministru a făcut referire la experiențele anterioare cu FMI și la diferențele de opinie care pot apărea între estimările instituției și cele ale guvernului.

Deficitul bugetar și investițiile
Mihai Tudose a vorbit și despre deficitul bugetar al României, susținând că, în ciuda unui deficit considerabil, acesta este justificat prin investiții masive în economie. „Cred că putea să-l ducem și la 10%”, a spus el, argumentând că este important să fie realizate investiții de amploare pentru dezvoltarea țării. Tudose a făcut referire la alte state, cum ar fi SUA și Germania, care au avut la rândul lor deficite mari în perioadele de investiții strategice.

Cu toate acestea, el a subliniat că România nu se află sub presiunea FMI și că deficitul nu reprezintă un pericol imediat atâta timp cât investițiile continuă să fie direcționate în mod eficient.

Deși impozitarea progresivă rămâne o opțiune pe masa discuțiilor, implementarea ei nu va fi imediată, conform premierului Ciolacu. Vizita FMI în România este una de evaluare, iar europarlamentarul Mihai Tudose a subliniat că sfaturile instituției nu reprezintă o obligație pentru guvernul român. În contextul actual, guvernul pare mai concentrat pe investițiile strategice și pe menținerea unui echilibru între deficitul bugetar și dezvoltarea economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare