ÎMPUȘCARE PRIN DEROGARE – A fost eliberată autorizația de împușcare a doi urși bruni de pe raza județului Mureș

0
832

URȘI BRUNI – MUREȘ. Doi urși bruni de pe raza unor fonduri cinegetice din județul Mureș vor fi împușcați, prin derogare, ordinele de ministru necesare în acest sens fiind deja publicate în Monitorul Oficial. Urșii vor fi împușcați (recoltați, în termen oficial) prin metoda “la pândă”, în cel mult 20 de zile de la data intrării în vigoare a Ordinului semnat de secretarul de stat în Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor Szép Róbert Eugen.

 

Cele două animale sălbatice pentru care s-a acordat derogare în județul Mureș sunt din Fondul cinegetic nr. 13 Hărțău (care se întinde pe raza comunelor Pănet, Band și Mădăraș și este administrat de AJVPS Mureș) și din Fondul cinegetic nr. 25 Săcalu de Pădure (de pe raza comunei Brâncovenești, în suprafață de aproape 14.000 hectare, este administrat de AVPS “Darul Calimanilor”, asociație condusă de reghineanul Radu Emil Farago, patronul de la Emivas Cons SRL, care a făcut avere din merele de Batoș).

 

În România, ursul brun este specie protejată, însă recoltarea urşilor se face prin derogare, prin ordinul ministrului Mediului Apelor şi Pădurilor (în aceste cazuri, a înlocuitorului acestuia, precizat mai sus). Conform ordinului, exemplarul din specia urs brun va fi recoltat numai după ce a fost identificat şi atent monitorizat, sarcina revenindu-i administratorului fondului cinegetic pe care se află animalul care urmează a fi împuşcat.

 

În cel mult 7 zile de la data „recoltării” (cum o numesc oamenii statului), administratorul fondului cinegetic are obligaţia să transmită Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Mureș un raport și copia autorizaţiei de vânătoare.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ