În 11 decembrie 1946 se înființează UNICEF

SĂRBĂTOARE. Pe 11 decembrie, în întreaga lume, oamenii sărbătoresc ziua UNICEF, comemorând ziua în care a fost creată organizația caritabilă în 1946.
UNICEF, sau Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, a fost creat inițial pentru a oferi hrană și asistență medicală de urgență copiilor și mamelor din țările care fuseseră devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent, organizația caritabilă de încredere și de renume a contribuit la salvarea mai multor vieți de copii decât orice altă organizație umanitară, oferind asistență medicală și imunizări, apă curată și salubritate, nutriție, educație, ajutor de urgență și multe altele. În această zi, ne amintim în mod special de impactul lor global și de modul în care noi înșine putem face o diferență.

ISTORICUL ZILEI UNICEF
UNICEF, sau Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, este o agenție care face parte din Organizația Națiunilor Unite, care este responsabilă pentru furnizarea de ajutor umanitar și de dezvoltare pentru copiii din întreaga lume. Agenția este una dintre cele mai extinse și distinse organizații de asistență socială din lume, fiind prezentă în 192 de țări și teritorii.

UNICEF este beneficiarul Fondului Internațional de Urgență pentru Copii (ICEF), care a fost creat de către Administrația de Reabilitare și Ajutorare a ONU în 1946 pentru a oferi ajutor imediat copiilor și mamelor afectate de cel de-al Doilea Război Mondial. În același an, Adunarea Generală a ONU a înființat Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF) pentru a instituționaliza în continuare acțiunile de ajutorare postbelică.

În 1950, misiunea UNICEF a fost extinsă pentru a se confrunta cu nevoile pe termen lung ale femeilor și copiilor, în special în țările în curs de dezvoltare. În 1953, organizația a devenit o componentă consacrată a sistemului Națiunilor Unite. Ulterior, numele său a fost schimbat în Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, deși și-a păstrat acronimul inițial.

UNICEF se bazează în întregime pe contribuțiile guvernelor și ale donatorilor privați. În 2019, cei 137 de parteneri guvernamentali ai UNICEF, împreună cu organizațiile interguvernamentale și acordurile interorganizaționale, au contribuit cu 4,7 miliarde de dolari. Organizația caritabilă este formată din reprezentanți guvernamentali care au fost numiți de Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite, în general pentru mandate de trei ani. Cei 36 de membri ai consiliului executiv stabilesc politicile, aprobă programele și supraveghează planurile administrative și financiare.

UNICEF a contribuit și continuă să contribuie foarte mult la cauzele umanitare din întreaga lume. În 2018, a ajutat la nașterea a 27 de milioane de copii, a administrat vaccinuri pentavalente unui număr estimat de 65,5 milioane de copii, a oferit educație pentru 12 milioane de copii, a tratat patru milioane de copii cu malnutriție acută severă și a răspuns la 285 de urgențe umanitare în 90 de țări.

Pentru contribuția sa la umanitate, UNICEF a primit o recunoaștere remarcabilă pentru activitatea sa, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1965, Premiul Indira Gandhi în 1989 și Premiul Prințesa de Asturias în 2006. În timpul pandemiei COVID-19 din 2020, UNICEF, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții, a emis instrucțiuni privind creșterea sănătoasă a copiilor. În fiecare an, la 11 decembrie, ne amintim de crearea UNICEF și luăm în considerare posibilitatea de a face donații pentru a ajuta și mai mulți copii nevoiași din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare