Răzvan Georgescu (1965-2017)

IN MEMORIAM – Premiul pentru cel mai bun film al Festivalului „Ceau, Cinema” va purta numele cineastului mureșean Răzvan Georgescu

OMAGIU. Organizatorii festivalului de film „Ceau, Cinema!”, eveniment dedicat filmului european care se desfăşoară în județul Timiș (în municipiul Timişoara şi în comuna Gottlob), în perioada 19-22 iulie, au decis ca în acest an să redenumească Premiul pentru cel mai bun film, „Trofeul Ceau, Cinema”, Răzvan Georgescu, în memoria regizorului de filme documentare născut în Tîrgu Mureș.

 

Răzvan Georgescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar, s-a născut în 26 decembrie 1965, în Tîrgu Mureș, și a murit în 24 iulie 2017, la vârsta de 51 de ani, la Frankfurt (Germania) – cineastul fusese diagnosticat în urmă cu mai bine de zece ani cu o tumoare cerebrală malignă. A fost membru al Asociaţiei Europene de Film Documentar EDN, al Asociaţiei Regizorilor de Film Documentar „Agdok“ din Germania şi al Asociaţiei Autorilor de Film Documentar din România, „Documentor”.

 

De asemenea, la ediția din acest an, Răzvan Georgescu va fi omagiat prin proiecţia documentarelor „Testimonial” (care aborda suferinţa regizorului şi încerca să aducă răspunsuri la întrebările sale existenţiale – este singura producţie românească premiată la Prix Europa, unde a luat trofeul pentru cel mai bun documentar TV), la  împlinirea a 10 ani de la lansarea acestuia și „Născuţi la comandă – Decreţeii” (2005), pe care Georgescu l-a produs împreună cu regizorul Florin Iepan.

 

Evenimentul este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală și este realizat de voluntari, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Consiliului Judeţean Timiş și cu susţinere din partea Vitas România, Institutul Francez din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Filarmonica Banatul, Institutul Polonez din Bucureşti, AMBASADA şi MISC.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare