ÎN MUREȘ – Reconversia unei brutării în… capelă mortuară: pentru că n-au bani să construiască una, dar au bani pentru concerte „gratuite”

CRISTEȘTI. Vălureni e un sat cu vreo 1.000 de suflete și, administrativ, face parte din comuna Cristești limitrofă cu municipiul de reședință al județului Mureș. De vreo cinci ani, o lege (nr. 102/2014) plus normele sanitare ale Uniunii Europene interzic ca o persoană decedată să fie păstrată până la înhumare în locuință (practici barbare, arhaice, zic europenii și ăia care veghează la sănătatea populației).

 

Adică, moare omul (că nu s-a inventat veșnicia), trebuie dus la capelă. Numai că-n satul Vălureni ia capela de unde nu-i. În cinci ani nu s-au găsit bani să se construiască una, deși legea, știți, nu-i tocmeală. În cinci ani, însă, administrația publică din Cristești a găsit, cu sprijinul nemijlocit al aleșilor comunei, bani să organizeze paranghelia anuală Ziua Comunei.

 

La o medie de 200.000 de lei alocați Zilei Comunei în ultimii 5 ani, s-ar fi putut construi o capelă și-n singurul sat aparținător Cristeștiului. Dar să nu batem monedă pe strategia prin care niciodată nu se găsesc bani pentru lucruri esențiale pentru calitatea vieții unei comunități, dar mereu se găsesc bani pentru paranghelii trecătoare, din care nimeni nu rămâne cu nimic. Să revenim la subiect: capela din Vălureni.

 

Zice conducerea comunei că încă din 2017 s-au făcut tot felul de demersuri, dar construirea unei capele mortuare “implică cheltuieli foarte mari”. Așa că, ce s-au gândit administratorii comunei? – să scape și de gura oamenilor din satul Vălureni, să rezolve și problema: să facă o reconversie a fostei brutării din sat. Adică să-i schimbe destinația, administrativ, din brutărie în capelă mortuară.

 

Primii pași au fost făcuți: s-a obținut (în 12 iunie 2019) avizul favorabil al arhitectului șef al județului, primarul comunei, Kovács Edit, a eliberat (în 25 iunie 2019) certificatul de urbanism pentru schimbarea destinației din brutărie în capelă mortuară, mai trebuie să ridice aleșii locali mânuța sus în semn de aprobare. Nicio problemă, totul e pregătit să se desfășoare conform planului, mai ales că s-a făcut și o dezbatere publică la care au participat 65 de persoane din care 61 au fost de acord ca brutăria să devină capelă mortuară.

 

Ce să zică și oamenii? Era singura variantă care li s-a oferit… Problemă rezolvată. Și-n 24 august 2019, să-nceapă distracția: s-au găsit 40.000 de lei pentru finanțarea ediției din acest an a Zilei Comunei Cristești.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare