ÎN PREAJMA ALEGERILOR – Apare o nouă televiziune în Târgu Mureș, a unei firme finanțate din banii orașului și controlată de un fost informator

INFLUENȚĂ PRIN TV. Marian Cornaciu (72 de ani), prezentat deseori și impropriu de presa locală drept “patronul Antena Târgu Mureș”, își face un nou post de televiziune în Târgu Mureș.

 

Televiziunea se va numi City TV Târgu Mureş. Firma lui Cornaciu, I Media Production CO SRL, gestionarul banilor prin care administrația locală (Florea & Maior) a cumpărat tăcerea celei mai mari părți a presei, a cerut, iar CNA a aprobat ieri, 16 iulie 2019, solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru noua televiziune.

 

Pe Cornaciu (foto mic dreapta), bănuiesc că-l știți, în caz contrar primiți niște informații: fost component marcant al rețelei de informatori coordonată de ofițerii de contraspionaj din Direcția de Informații Externe (DIE) a defunctului regim comunist și fost coleg de facultate și partener de afaceri al guru-ului televiziunilor Antena, Dan Voiculescu (administrator al sucursalei Grivco International SA din Târgu Mureș, co-acționar Sanlacta SA, fostă Raiffrom Grivco SA Târgu Mureș, și co-acționar Sanagra SA, fostă Grivco Agro SA Mureș), precum și subaltern politic (în PUR și PC) al acestuia din urmă.

 

Placa turnantă a plății tăcerii presei locale

 

Cornaciu își face noua televiziune (reacție previzibilă în contextul opririi activității stațiilor locale Antena și, mai ales, al alegerilor locale care bat la ușa electorală) prin firma pe care o controlează, sereleul I Media Production Co.

 

Dacă nu prea știți de unde să luați sereleul ăsta, mai primiți niște informații: este firma prin care administrația publică locală, coordonată de cuplul de aur Dorin Florea & Claudiu Sergiu Maior (foto mic stânga), și-a cumpărat liniștea și lauda permanentă a presei locale, plătind pentru acest serviciu doar în luna mai 2019 aproape 113.000 de lei (exact: 112.982,82 lei, echivalentul a aproape 24.000 de euro) pentru “prestare de servicii de publicitate media prin intermediul mijloacelor de informare în masa, consultanță în publicitate și gestionare publicitară”.

 

Strategia cumpărării presei locale

 

Practic, firma lui Cornaciu este oficial și fățiș placa turnantă a plății tăcerii presei locale. Acțiunea a fost generată de o decizie a primarului Florea, aprobată de Consiliul Local, prin care se livrează, prin procedură simplificată, periodic (acum, o dată la 8 luni), un contract (adică bani) pentru “servicii de publicitate media prin intermediul mijloacelor de informare în masă, consultanță în publicitate și gestionare publicitară”.

 

Adică, se dă o sumă de bani unei firme, care apoi îi distribuie presei după un algoritm clar stabilit de Florea și admis disciplinat de Consiliul Local. De la acea firmă, banii sunt împărțiți, nu pe criterii de performanță, ci pe principiul comunist, pe criterii de apartenență (adică sumă fixă pentru știri în funcție de unde sunt livrate: ziar, radio, sau tv).

 

Până în urmă cu 2 ani, banii erau dirijați prin firmele lui Marius Cristian Cătană, 
SC Info Statistics SRL și apoi SC Marketing SRL (firma care deține Știi TV). 
Conform documentelor oficiale ale unor instituții publice, pe care le deține msnews, 
prin firma lui Cătană se sifonau din bugetul orașului sume cuprinse între 1,5 și 1,9 milioane 
de lei anual, exclusiv pentru plata presei mureșene.

 

Deși exista acest contract generalizat de publicitate/promovare, se dădeau și alți bani pentru același serviciu. Vă ofer doar un exemplu: în 2015 (an preelectoral), firma lui Cătană (Marketing Media) a încasat alți 130.000 de lei pentru informare și publicitate pentru diverse proiecte ale Primăriei, în contextul existenței unui contract pentru informare și publicitate de 1,9 milioane de lei.

 

În fine, aproape toate punctele mass-media au intrat în cartelul preaslăvirii administrației publice locale. Articolele critice au dispărut, totul era frumos, concordie deplină.

 

Începând de anul trecut, placa turnantă a sifonării banilor publici pentru cumpărarea tăcerii presei locale și a laudelor plătitorilor a fost schimbată. Firmele lui Cătană au fost îndepărtate pentru a fi îndestulate de Primăria Tîrgu Mureș prin contracte de realizare de diverse studii (multe), iar pe post de împărțitor a fost avansat Cornel Cornaciu, detinatorul I Media Production Co SRL, firma care administra Antena 1 Târgu Mureș.

 

Primul contract dintre Primăria Târgu Mureș și sereleul lui Cornaciu, I Media Production Co, a fost semnat în februarie 2018, pentru 8 luni, și a fost în valoare de 722.689,07 lei + TVA. Serviciul de Monitorizare msnews nu a cuantificat nici măcar un articol critic la adresa plătitorilor contractelor, ca și cum orașul este administrat perfect.

 

În 26 noiembrie 2018, șefii administrației publice locale din Târgu Mureș au semnat al doilea contract cu sereleul lui Cornaciu, pentru alte opt luni de slavă și mimare a reducerii până la absurd a spiritului de observație. Noul contract îi dă posibilitatea lui Cornaciu să împartă, prin I Media Production Co, 860.975,63 de lei din banii orașului, adică, o medie de 107.621,95 lei/lună, echivalentul a 23.095 euro.

 

La aceste sume, mai adăugați și banii plătiți în afara acestor contracte pentru același lucru: publicitate (strategia, am exemplificat-o în această scriere cu cazul concret al anului 2015).

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare