ÎN SFÂRȘIT – Finalizarea Halei Agroalimentare din Reghin, investiție de 7,2 milioane de lei, introdusă în licitație de CNI: când se estimează darea în folosință

0
3476

INVESTIȚIE. Compania Națională de Investiții (CNI) SA, firma din subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a introdus în licitație contractul pentru finalizarea lucrărilor de construire a Halei Agroalimentare din municipiul Reghin, localizată pe strada Piața Mare, pe locul fostei Piețe de Joi.

 

Firmele pot depune oferte până în 22 decembrie 2021, iar contractul este estimat la 683.000 lei + TVA și va fi atribuit pe criteriul Prețul cel mai scăzut. Constructorul trebuie să garanteze lucrările 3 ani, iar lucrările trebuie finalizate în două luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, ceea ce înseamnă că, în condiții ideale, noua hală agroalimentară din Reghin va deveni funcțională în primăvara anului 2022.

 

… după 7 ani

 

Practic, întreg proiectul (unul nu foarte complicat, nu vorbim de o centrală nuclearoelectrică, ci de o construcție din panouri tip sandwich) va fi finalizat după mai bine de 7 ani de la inițierea sa. Un termen de comparație între investițiile derulate de stat și cele derulate de firme private: în 2020, o firmă din Maramureș a realizat de la zero prima fabrică de textile medicale (nu o hală), a dotat-o și a început procesul de producție în mai puțin de 10 luni (fabrica are 19.000 mp, hala agroalimentară are 2.700 mp).

 

Bugetul total al proiectului gestionat de CNI este de peste 7,2 milioane de lei (exact: 7.222.180 lei). În afara acestor bani, care provind din bugetul statului, de-a lungul timpului s-au mai investit diverse sume și din bugetul local (pentru documentații, amenajări exterioare etc.). Iată o scurtă cronologie a investiției:

 

2014: este finalizat studiul de fezabilitate, cu indicatorii tehnico-economici (realizat de Top Europroiect SRL București). Acesta prevede o hală agroalimentară la standarde de calitate europene, cu dimensiunea de 90 x 30 metri (circa 2.700 mp), în urma unei investiții de 2,12 milioane de euro.

 

2017: intră în licitație construirea Halei Agroalimentare din municipiul Reghin, finanțarea fiind obținută prin Programul național de construcții public sau social. Valoarea estimată a contractului de construire în faza 1 era de 6,5 milioane lei + TVA (exact: 6.553.392 lei + TVA).

 

2018: în 17 aprilie, CNI a semnat contractul pentru construirea halei agroalimentare din Reghin cu asocierea de firme bistrițene Far Foundation SRL & MIS Grup SRL. Liderul asocierii, Far Foundation, este înregistrat în Rodna (jud. Bistrița-Năsăud) și este controlat de antreprenorul Alexandru Fărcaș, iar asociatul secundar, MIS Grup, este înregistrat în satul Anieș (jud. Bistrița-Năsăud) și este controlat de Emil Iugan. Lucările, estimate la 6,83 milioane de lei, au început în mai 2018.

 

2021: în 26 iulie, s-au finalizat lucrările de amenajări exterioare la Hala Agroalimentară, contractate prin încredințare directă, fără licitație, și plătite de Primăria Reghin firmei locale Probicons SRL cu suma de 442.328,26 lei.

 

2021: în 7 decembrie, CNI introduce în licitație executarea restului de lucrări pentru finalizarea investiției (faza 2).

 

* Foto: @glasulvailor.ro

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ