INCENDIAR – Europa vulnerabilă în fața caniculei

CANICULĂ. Valul extraordinar de căldură din Europa arată ceea ce este deja posibil și ce urmează în urma schimbărilor climatice. Valul recent de căldură expune vulnerabilitățile unice ale Europei.
 
Deși țările din Europa sunt înstărite, căldura este încă o amenințare majoră pentru oameni și pentru infrastructură. Clima obișnuită blândă a Europei a făcut ca multe locuințe și întreprinderi să nu investească în aer condiționat.
Mai puțin de 5% dintre casele din Europa au aer condiționat, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
 
Și în comparație cu oamenii care trăiesc în climate mai calde, europenii sunt mai puțin aclimatizați cu căldură extremă. Acest lucru poate însemna că oamenii nu iau în considerare semnele de avertizare ale pericolului de căldură. Aceste modele sunt motivul pentru care valurile de căldură sunt adesea mai periculoase în climatele mai reci.
De fapt, cel mai mare indicator al pericolului unui val de căldură, nu este gradul ridicat de temperatură, ci cât de mult se abate de la norma unei zone.
 
Europa este, de asemenea, foarte urbanizată. Aproximativ 72% dintre rezidenții Uniunii Europene trăiesc în orașe și suburbii. Betonul, sticla și oțelul mediilor urbane și lipsa relativă a spațiilor verzi transformă orașele în insule de căldură care rămân mai fierbinți decât împrejurimile lor.
 
Un aspect deosebit de periculos al valului de căldură actual este persistența temperaturii ridicate după apusul soarelui. Marea Britanie tocmai a doborât recordul pentru cea mai caldă temperatură înregistrată pe timp de noapte. În multe părți ale lumii, temperaturile pe timp de noapte cresc mai repede decât căldura din timpul zilei. Acest lucru duce adesea la probleme de sănătate mai grave, deoarece oamenii foarte puțină alinare în timp ce stresul termic crește.
 
„Este probabil ca nopțile să fie excepțional de calde, mai ales în zonele urbane”, a declarat Neil Armstrong, meteorolog șef la Ministerul Meteorologic al Marii Britanii, într-un comunicat. „Este probabil ca acest lucru să ducă la un impact larg răspândit asupra oamenilor și infrastructurii. Prin urmare, este important ca oamenii să-și facă planurile pentru căldură și să ia în considerare schimbarea rutinelor.”
 
Europa s-ar putea confrunta cu o căldură și mai mare în viitor, din cauza schimbărilor fluxurilor cu jet – benzilor înguste și rapide de aer din atmosfera superioară. Un studiu publicat la începutul acestei luni în Nature Communications a constatat că fluxurile cu jet se schimbă în moduri care amplifică căldura pe continentul european.
 

Așadar, combinația de factori umani, modificări ale modelelor meteorologice regionale și încălzirea din întreaga lume converg pentru a atrage căldură extremă în Europa.
Europa se aștepta la mai multe valuri de căldură, dar cea actuală este încă alarmantă.
O mare parte din Europa rămâne bântuită de valul de căldură din 2003, care a ucis peste 70.000 de oameni. Vestea bună este că dezastrele naturale precum valurile de căldură devin din ce în ce mai puțin mortale în întreaga lume. O prognoză mai bună și mai multe instrumente pentru a face față căldurii au salvat vieți în Europa. Dar, odată cu călătoriile întrerupte, vizitele în creștere la spital și pierderea productivității, căldura continuă să ridice prețul social și economic.
 
Valul recent de căldură ne aduce aminte că dezastrele sunt rareori suficient de politicoase pentru a-și aștepta rândul. Covid-19, războiul din Ucraina și stresurile economice ale inflației fac mai dificil pentru țări să răspundă la vremea severă și agravează bilanțul acesteia.
 
Autoritățile spaniole estimează că peste 500 de persoane la nivel național au murit deja din cauza căldurii în weekend. Temperaturile ridicate alimentează o creștere a poluării cu ozon. Căldura și vremea uscată au creat, de asemenea, condiții ideale pentru incendii, iar incendiile s-au aprins deja în Franța, Spania și Portugalia, creând scene îngrozitoare de flăcări care invadează case, drumuri și trenuri, forțând mii de oameni să evacueze.
 
De-a lungul canalului, Franța a doborât peste 100 de recorduri de căldură din toate timpurile în toată țara în ultima săptămână. Dar, la fel cum cererea de energie crește cu oamenii disperați să se răcească, temperaturile ridicate au forțat Franța să-și reducă producția de energie nucleară, deoarece râurile folosite pentru răcirea centralelor au devenit prea fierbinți. O mare parte din Europa se confruntă deja cu o creștere a prețurilor la energie, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat țările să reducă utilizarea petrolului și gazelor rusești.
 

Biroul Meteorologic al Regatului Unit a declarat primul său „avertisment roșu” pentru căldură excepțională în weekend. Între timp, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie și-a ridicat nivelul de alertă termică la 4, declanșând o urgență națională. Și marți, Marea Britanie a doborât recordul național pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată: 39,1 grade Celsius. Meteorologii avertizează că cifrele ar putea crește.
 
În 2020, Ministerul Meteorologic al Marii Britanii a făcut un exercițiu, creând o prognoză meteo ipotetică pentru 2050. Această prognoză s-a adeverit și în această săptămână. Deci acest val de căldură înseamnă că vremea de mâine este deja aici și că modelele climatice au subestimat ceea ce ne rezervă viitorul?
Nu este încă clar. Temperaturile din Europa în această săptămână extind cu siguranță tărâmul a ceea ce este posibil în prezent și în viitor. „Este cu siguranță extrem în termeni istorici, dar ar trebui să ne așteptăm că vom atinge din ce în ce mai multe extreme în continuare”, a spus Isla Simpson, cercetător la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică.
 
Cu toate acestea, oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama cum actualul val de căldură european se încadrează în previziunile anterioare și dacă este mai extrem decât se prevedea. Modelele climatice arată că Europa este capabilă să atingă temperaturi exagerate în epoca actuală, dar cercetătorii calculează probabilitatea lor.
Valul de căldură actual nu s-a încheiat încă și va dura ceva timp pentru a compara previziunile climatice cu rezultatele reale. Cercetătorii investighează, de asemenea, exact cât de mult a înrăutățit schimbările climatice cauzate de om.
 
„Schimbările climatice au influențat deja probabilitatea unor temperaturi extreme în Marea Britanie”, a declarat Nikos Christidis, un cercetător în domeniul climei la Office Met Office din Marea Britanie, într-o declarație. „Șansele de a vedea zile de 40°C în Marea Britanie ar putea fi de până la 10 ori mai mari în clima actuală decât într-un climat natural neafectat de influența umană.”
În valurile de căldură din trecut, simulările climatice s-au luptat să anticipeze temperaturile severe care se manifestă deja în unele părți ale lumii. Va trebui să începem să ne întrebăm dacă ne scăpa ceva sau suntem doar foarte ghinioniști!
 
Desigur, Europa nu este singurul loc care transpira în această vară. O mare parte din SUA se confruntă, de asemenea, cu un val de căldură care a agravat incendiile de vegetație și a creat riscuri de întreruperi de curent, în timp ce India și Pakistanul au înregistrat un val de căldură masiv în regiune în mai.
 
Se așteaptă ca schimbările climatice să determine termometrele viitoare și mai ridicate.
Oricât de cald a fost deja, aceasta va fi probabil una dintre cele mai răcoroase veri pe care le vom experimenta pentru tot restul vieții noastre.
 
Cătălina Lumperdean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare