Indicatorul de încredere macroeconomică în scădere: ce anticipează analiza Asociației CFA România

ECONOMIE. Indicatorul de încredere macroeconomică, un barometru esențial al sentimentului economic, a înregistrat o scădere semnificativă în luna aprilie, conform datelor furnizate de Asociația CFA România. Această scădere, însoțită de proiecții mai conservatoare privind inflația și cursul valutar, reflectă un climat economic incert.

Potrivit datelor, indicatorul a coborât cu 12,3 puncte, atingând valoarea de 47,1 în luna aprilie. Această tendință descendentă este rezultatul unui climat economic în descreștere, caracterizat de incertitudini legate de evoluția deficitului bugetar și de modificările fiscale anticipate în 2025.

Adrian Codîrlaşu, vicepreședintele Asociației CFA România, a subliniat că atât componenta de anticipații, cât și componenta de condiții curente au înregistrat corecții semnificative, revenind la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste ajustări intervin într-un context de încetinire a economiei, chiar și în condițiile unui impuls fiscal semnificativ.

Anticipațiile privind inflația au suferit, de asemenea, modificări, cu o rată medie anticipată de 5,73% pentru următoarele 12 luni. Totuși, doar aproximativ 60% dintre participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației, comparativ cu 75% în exercițiul anterior.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, majoritatea participanților (88%) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul se așteaptă la o stagnare. Estimarea medie pentru cursul de schimb euro/leu este de 5,0172 lei pentru un euro la șase luni și de 5,0719 lei pentru un euro la 12 luni.

Alte proiecții includ o estimare a deficitului bugetar la 5,7% și o scădere a indicelui ROBOR, calculat la trei luni, la 5,95%, față de 6,05% în proiecția anterioară.

Sondajul de specialitate realizat de Asociația CFA România, care are loc lunar de peste 12 ani, este un instrument esențial pentru cuantificarea anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la evoluția economică în România. Participanții la sondaj sunt membri ai Asociației CFA România și candidați pentru nivelele II și III ale examenului CFA.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (SUA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare