INDIFERENȚĂ – În Luduș se montează afișaj electronic în stațiile de autobuz, în Târgu Mureș nu există afișaj nici măcar scris cu pixul: află cât ar costa

LUDUȘ vs. TÂRGU MUREȘ. Ce se face în orășelul mureșean Luduș, dar e imposibil de aplicat în ditamai municipiul reședință de județ? Printre altele, cu “fabuloasa” investiție de 30.000 de lei se montează în stațiile de autobuz patru panouri de afișaj cu led (suma e cuprinsă deja în bugetul local). Aceste panouri au încorporat un router 3G, afișează data, ora, temperatura și (mai ales) programul de sosire în timp real al mijloacelor de transport în comun, dar au posibilitatea de a afișa și alte informații și date de interes public. Adică, 7.500 lei/panou electronic + aparatura aferentă funcționării acestuia și cea de transmisie a datelor.

 

În Târgu Mureș sunt 24 de linii (trasee) urbane, a câte aproximativ 20 de stații fiecare – am aproximat în plus. Adică sunt vreo 480 de stații de autobuz, din care vreo 80 se repetă (se repetă mai multe, dar am zis să nu fim zgârciți cu investitorul din banii orașului). Deci, 400 de stații de autobuz x 7.500 de lei = 3 milioane de lei. Ce înseamnă asta pentru bugetul municipiului Târgu Mureș? Să vedem…

 

Conform Serviciului Monitoring msnews, în primele 11 luni ale anului trecut, exclusiv pentru artiștii care au cântat în cele peste 200 (!!!) de prestații artistice în Târgu Mureș, Primăria municipiului a plătit din bugetul orașului suma totală de 3.466.072,91 de lei (echivalentul a 745.392 de euro, la cursul mediu anual de 4,65 euro/leu). La această sumă, însă, trebuie adăugați și banii cu care s-a completat organizarea distracțiilor, respectiv cei pentru scenotehnică, cazare și a altor servicii aferente.

 

Am înfăptuit aceast calcul și apoi scrierea de față după ce am trecut pe lângă o stație de autobuz din municipiu (una jalnică, urâtă, distrusă, rușinoasă pentru un municipiu, ca și trasportul public în comun, de altfel) și o pensionară care îngheța la -3 grade Celsius m-a întrebat când vine un anumit autobuz.

 

Pentru că în stațiile de autobuz din Târgu Mureș nu doar că afișajul electronic lipsește, lipsește orice tip de afișaj. Nu există nimic. Nici măcar o coală scrisă cu chimicu’ înmuiat în gură de consilierul personal. Lipsa afișajului (măcar a programului autobuzelor) e generată de lipsa bunului simț al celor care administrează urbea și care consideră mai importante parangheliile astea gratuite de pe urma cărora orașul nu rămâne cu nimic, decât respectul față de cetățeanul care-i plătește leafa.

 

Nu doar în țările civilizate, ci deja și în satele românești care se pretind civilizate există acest tip de afișaj în stațiile de autobuz. E un minim respect pe care i-l acordă cetățeanului administrația localității. Nu e un lux, ci o normalitate în anul 2019.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare