INJECȚIE FINANCIARĂ – S-au alocat încă 2 milioane de lei din pușculița statului pentru lucrările de reabilitare a sitului poluat Iaz Batal din Târgu Mureș

PROIECT DIN 2012. Reabilitarea sitului istoric poluat Iaz Batal din Târgu Mureș, proiect început cu fonduri europene alocate în perioada de programare 2007-2013, a primit, la solicitarea Ministerului Fondurilor Europene, o finanțare de 2 milioane de lei de la Guvernul României.

 

Decizia alocării acestei sume, echivalente cu peste 400.000 de euro, a fost argumentată prin faptul că proiectul din Târgu Mureș, în valoare de aproape 110 milioane de lei (din care peste 107 milioane de lei fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat) a început în aprilie 2012, dar nu este finalizat nici acum, deși proiectul a fost fazat în 2016, existând riscul ca acesta să nu poată fi terminat până la sfârșitul acestui an, ceea ce ar echivala cu rambursarea fondurilor europene consumate în proiect.

 

Practic, este o injecție financiară de la Guvernul României. Situl este compus din două iazuri și se întinde pe 30 de hectare în lunca râului Mureș, la doar 50 de metri de albia râului, chiar în dreptul platformei de îngrășăminte chimice a Azomureș. Iazul batal a funcționat până la sfârșitul anului 2006 ca loc de stocare a carbonatului de calciu și altor săruri insolubilizate rezultate din procesul tehnologic de fabricare a îngrășămintelor complexe de la firma târgumureșeană.

 

Situl contaminează pânza freatică (cu concentrații de amoniac, nitrat, nitrit și fosfat) și se află în apropierea unor zone rezidențiale din Târgu Mureș (cea mai apropiată fiind la o distanță mai mică de 2 kilometri), afectând populația. Pentru că nu s-a reușit finalizarea lucrărilor, proiectul a fost prelungit până în 31 decembrie 2020 (fazarea acestuia beneficiind de o finanțare europeană nerambursabilă de 28,8 milioane de lei, din valoarea totală rămasă de executat de 35,2 milioane de lei).

 

Prin proiect se vizează protejarea apelor râului Mureș și aducerea terenului la un standard corespunzător pentru a putea fi utilizat ca zonă verde și a include zone dedicate plantării. Pentru că finalizarea proiectului și la cel de-al doilea termen prevăzut de fazare (31 decembrie 2020) este pusă sub semnul întrebării, Ministerul Fondurilor Europene a considerat că Guvernul trebuie să intervină financiar, ceea ce s-a întâmplat, prin Hotărâre de Guvern fiind alocată suma de 2 milioane de lei acestui obiectiv.

 

Liviu DAMIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare