Inovație în verificarea alunițelor: primul dispozitiv asistat de AI în România

SĂNĂTATE. Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele este în creștere, iar cauzele sunt diverse: expunerea la soare fără protecție solară, utilizarea bronzului artificial în solarii și schimbările climatice contribuie la această tendință preocupantă.

Cu toate acestea, există o veste bună: acum avem la îndemână modalități digitale prin care ne putem verifica rapid alunițele, crescând astfel șansele de detectare precoce a leziunilor suspecte.

Una dintre aceste modalități inovatoare este utilizarea unui dermatoscop digital wireless de mână, asistat de inteligența artificială.

Emily Russu, medic dermatolog, explică: „Se efectuează o dermatoscopie, prin care analizăm fiecare aluniță. Fotografiile realizate sunt de fapt imagini dermatoscopice digitale, stocate în acest dispozitiv și, de asemenea, într-un cloud conectat la un laptop în cadrul unei clinici. Acolo, un medic specialist în dermatoscopie poate analiza și evalua în timp real alunițele. Asistentul de inteligență artificială ne poate ajuta să analizăm alunița în timp real, oferindu-ne un scor de risc. Zonele sunt marcate cu galben, gri și roșu. Zona roșie indică necesitatea unei investigații suplimentare, în timp ce zona galbenă este considerată fără risc. În zona gri, se recomandă consultarea medicului pentru o evaluare suplimentară și decizii ulterioare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare