Inspecția tehnică periodică: obligatorie și esențială pentru siguranța rutieră

LEGISLAȚIE AUTO. Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este un proces esențial și obligatoriu pentru toate autovehiculele înmatriculate care circulă pe drumurile publice din România. Aceasta asigură că vehiculele respectă criteriile minime de siguranță, protejând astfel șoferii, mediul și ceilalți participanți la trafic.

Valabilitatea ITP în funcție de tipul vehiculului

Valabilitatea ITP variază în funcție de tipul vehiculului și de vechimea acestuia. Este crucial pentru proprietarii de autovehicule să cunoască aceste detalii pentru a evita amenzile și alte consecințe legale.

Autovehicule noi: Nu necesită reînnoirea ITP-ului decât după trei ani de la prima înmatriculare.
Autovehicule cu cel mult 8 locuri și o vechime de până la 12 ani: Trebuie să efectueze ITP-ul o dată la doi ani.
Motociclete, mopede, autovehicule cu trei roți și cvadricicluri: De asemenea, au nevoie de ITP o dată la doi ani.
Autovehicule cu cel mult 8 locuri și o vechime de peste 12 ani: Trebuie să efectueze ITP-ul anual.
Autovehicule de transport marfă: ITP-ul este necesar anual.
Vehicule de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri: Necesită ITP la fiecare șase luni.

### Cum Afli Data Expirării ITP

Data de expirare a ITP este înscrisă pe talonul vehiculului, pe ultima pagină, sub forma “ZI-LUNĂ-AN”. De exemplu, dacă pe talon este menționată data 30.01.2025, inspecția este valabilă până la acea dată inclusiv.

În plus, data de expirare a ITP poate fi verificată online pe site-ul Registrului Auto Român (RAR) la secțiunea “verificare ITP”. Este necesar să introduceți seria cărții de identitate a vehiculului sau seria de caroserie. Dacă ITP-ul este valabil, veți vedea data de expirare; dacă nu, veți fi notificat că vehiculul nu figurează în baza de date ca având ITP valabil.

Consecințele circulării cu ITP expirat

Circulația cu ITP expirat are consecințe legale severe. În cazul în care sunteți prins cu ITP expirat, riscați să fiți amendat de două ori. În prezent, legea prevede că înmatricularea vehiculului se suspendă automat odată cu expirarea ITP-ului. Aceasta înseamnă că șoferul conduce o mașină neînmatriculată, fapt ce atrage două amenzi distincte: una cuprinsă între 1.485 și 3.300 lei pentru ITP expirat și alta de 3.300 lei pentru conducerea unei mașini cu înmatricularea suspendată. Totalul amenzilor poate ajunge la 6.600 lei.

În plus, dreptul de circulație pentru autovehiculul respectiv este suspendat pe loc, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare sunt reținute de poliție.

Inspecția Tehnică Periodică este esențială pentru menținerea siguranței pe drumurile publice din România. Proprietarii de vehicule trebuie să fie conștienți de termenele limită pentru reînnoirea ITP și să se asigure că respectă legislația în vigoare pentru a evita sancțiunile severe. Menținerea unui ITP valabil nu este doar o obligație legală, ci și o responsabilitate față de siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare