Înțelegând riscurile automedicației cu antibiotice: avertismentul doctorului infecționist Cătălin Apostolescu

SĂNĂTATE. Dacă mai luăm antibiotice la întâmplare, am putea declanșa o nouă pandemie! Este avertismentul specialiștilor din Ministerul Sănătății, care vine chiar acum în timp ce autoritățile încearcă să schimbe regulile după care se cumpără acest gen de tratamente.

Prea mulți români se tratează singuri cu antibiotice atunci când au o problemă medicală. Antibioticele nu sunt leac pentru orice boală, atrag atenția medicii, ba dimpotrivă, ne pot face rău. Fie că reușesc să le ia de la farmacie fără rețetă, fie că obțin rețetă chiar dacă nu au nevoie, românii sunt pe primele locuri în Europa la acest capitol.

Cătălin Apostolescu, infecționist, explică: “Antibioticul nu tratează durerea. Dacă nu luăm antibioticul care trebuie, evident că este ineficace și că infecția noastră nu se va rezolva. Dacă luăm antibioticul într-o doză mai mică, evident că nu-și va putea exercita acțiunea. Dacă luăm antibiotice pe o durată mai scurtă, evident că nu va apuca să omoare toate bacteriile respective și după o aparentă ameliorare de o zi, două, trei, boala revine și revine în forță. Există infecții urinare care pot fi tratate cu antibiotice într-o singură doză și există infecții severe, cum sunt infecțiile osoase, care au nevoie de tratamente antibiotice de 8 până la 12 săptămâni.”

El adaugă: “Antibiorgamele moderne ne pot da informații și despre concentrația la care antibioticul respectiv își exercită funcția și atunci putem merge mai departe, calculăm doza, calculăm volumul de distribuție și putem afla și care e concentrația pe care o obținem în momentul în care dăm antibioticul.”

Administrarea haotică a acestor medicamente poate duce la dezvoltarea unor infecții severe cu bacterii rezistente, care nu vor mai putea fi tratate cu niciun fel de medicament, atrag atenția medicii. Ba chiar se poate ajunge la o pandemie.

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, explică: “În aceste condiții, reprezentanții Ministerului Sănătății au elaborat un ordin care stabilește reguli noi pentru prescrierea și eliberarea antibioticelor. Noua lege va impune completarea în farmacie a unei declarații pe proprie răspundere din partea pacientului. Trebuie să înțelegem cu toții că nu fac rău sistemului, îmi fac rău mie. Haideți să credem în cetățenii noștri, eu mizez pe cultura medicală a fiecăruia pentru a nu-și face singur rău.”

Noile reguli se vor aplica abia după ce va exista un sistem integrat în farmacii pentru eliberarea rețetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare