Interviu cu László Csomor – târgumureșeanul care a cucerit muntele Ama Dablam din Himalaya, numit de către National Geographic “cel mai frumos munte al lumii”.

ALPINISM. László Csomor este alpinist, explorator aventurier și fondator al Asociației Club Sportiv 36 din Târgu-Mureș, prin care reușește să exploreze diferite colțuri ale planetei, unele chiar neatinse de civilizația modernă, locuri la care mulți dintre noi nu ajungem nici măcar să visăm.

În ultimii 15 ani a reușit să viziteze astfel de zone, atât din România cât și din restul lumii (Europa, America de Sud, Asia și Africa), explorând regiuni muntoase din Himalaya, Anzi, Caucaz, Pamir și Alpi.

Scopul asociației este de a împărtăși experiența acumulată în aceste expediții fantastice, cu aventurierii care doresc să descopere și să exploreze aceste locuri unice și intacte ale lumii.

Expedițiile sunt planificate și efectuate conform condițiilor impuse și obiceiurilor specifice fiecărei zone vizitate, astfel ajungând la același nivel de trai și condiții de confort cu populația locală.

Unele zone de pe lista celor vizitate sau din viitoarele expediții, se află la altitudini de peste 5000m, cu temperaturi ajungând până la -48°C, astfel impunându-se echipamente speciale potrivite fiecărei zone.

Ultima expediție de acest gen desfășurată de László Csomor, a fost pe Muntele Ama Dablam din Himalaya, numit de către revista National Geographic “Cel mai frumos munte al lumii”.

Ascensiunea a presupus parcurgerea unui traseu extrem de tehnic, muchiile verticale ale acestui munte fiind recunoscute de către alpiniști pentru complexitatea lor.
Escaladarea a fost spectaculoasă din prisma tipului de alpinism efectuat de către László – soloing.

Soloing-ul este o formă de cățărare tehnică pe gheață sau pe stâncă, în care alpiniștii escaladează singuri, ceea ce îi obligă să se bazeze în întregime pe pregătirea, forța și îndemânarea lor individuală.

Deși mulți alpiniști au încercat soloingul, acesta este considerat “o nișă a unei nișe” rezervată doar elitei acestui sport, ceea ce a dus mulți practicanți la celebritate, atât în mass-media, cât și în sportul de escaladă.
“Solo” a fost inițial un termen de argou al alpiniștilor, dar după popularitatea filmului premiat cu Oscar – Free Solo, Merriam-Webster a adăugat oficial cuvântul în dicționarul său de limba engleză în septembrie 2019.
Practicarea aceasta se limitează de cele mai multe ori la trasee cunoscute de către alpinist, a căror dificultate se încadrează bine în abilitățile acestuia. Cu toate acestea, riscurile inerente, cum ar fi stâncile desprinse sau schimbările bruște ale vremii, sunt întotdeauna prezente.

Ama Dablam este un vârf de 6821m situat în Nepal, în Valea Khumbu Himal, în Parcul Național Sagarmatha (regiunea Everest) și domină valea Dudh Kosi (râul laptelui), care duce la taberele de bază din Lhotse, Everest și alte vârfuri din Mahalangur Himal, identificate în mod normal ca Khumbu.

Deși înălțimea este de numai 6821m, expediția de pe Ama Dablam a implicat alpinism abrupt de gheață stâncă și zăpadă. În mod normal, trei tabere sunt așezate în Ama Dablam, urcând deasupra taberei de bază (4570m) fiind una dintre cele mai provocatoare urcări.
Mulți alpiniști de expediție vor avea nevoie de experiență tehnică și pregătire pentru escaladarea acestui munte, iar expedițiile sunt efectuate prin societatea Makalu Adventure din Katmandu – Nepal, din anul 1998.

Costurile expediției pe Ama Dablam sunt între 8.000-12.000 de dolari și au inclus: ghid profesionist, permise de acces pe traseu, ofițer de legătură, echipamente, serviciu medical și asigurare. La toate acestea s-au mai adăugat costurile biletelor de avion.

Am avut ocazia sa stăm de vorbă cu László și el ne-a răspuns la câteva întrebări pentru urmăritorii msnews.ro:

Când anume ai reușit să efectuezi expediția?
– Expediția a avut loc în perioada 14-29 octombrie 2022.

În cate zile ai reușit să escaladezi Ama Dablam?
– După o perioadă de 10 zile de aclimatizare am reușit să urc pe vârf în 4 zile.

Care este altitudinea maxima atinsă de tine pe Alma Dablam?
– Vârful Ama Dablam are înălțimea de 6812m.

Ce condiții meteo extreme ai întâmpinat?
-Am avut noroc de o fereastră de vreme bună (adică vânt de intensitate normală ) pe vârf temperatura era de -28°C.

Ai avut nevoie de ajutor suplimentar, oxigen, șerpași nepalezi?
– Stilul Solo înseamnă CĂ ești doar tu și muntele fără ajutor exterior!

Dece Soloing? Nu iți e frică de riscul mortal?
– Pentru că este CEA mai pură ramură a alpinismului unde ai ocazia de a-ți cunoaște toate aptitudinile atât fizice cât și psihice.

Simplitatea și viteza cu care se poate urca în momentele solo, precum și concentrarea intensă necesară, te duc în așa numită stare de tip Zen?
– Pentru mine este libertatea Maximă în mijlocul naturii!

Care a fost cea mai mare problemă întâmpinata?
– De a găsi loc liber în cort în tabăra 2, locurile fiind limitate pentru amplasarea corturilor.

Care este următoarea expediție?
– În ianuarie aș dori să escaladez Mount Kenya.

Câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă acest sport/mod de viată?
– Pentru tineri și nu doar, sfatul meu este de a ieși și a cunoaște frumusețile naturii (în cazul ăsta muntele), astfel rezolvându-se o mulțime de probleme acumulate în viața de zi cu zi!

Îi mulțumim domnului László Csomor pentru interviu și informații și îi urăm succes în continuare în expedițiile sale!
Pentru mai multe detalii despre activitatea sa, puteți accesa https://www.facebook.com/explore36 sau pagina de linkedin

1 comment
  1. Fantastic. Mă bucur de reușitele tale Laci și am toată convingerea că ești un prieten de nădejde,un mare sportiv,un om minunat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare