Interviu cu un pensionar: lupta pentru un trai demn după anii de muncă

SOCIAL. Din curiozitatea de a afla cum se mai descurcă un pensionar în zilele noastre am mers în Piața din 22 decembrie 1989 din orașul nostru, Târgu Mureș ,unde am aflat opinia domnului Gheorghe Mante, pensionar în varstă de 81 de ani referitoare la pensie raportat la inflație:

– Buna ziua! Ne bucurăm să vă avem aici pentru acest interviu. Ați putea să ne povestiți puțin despre experiența dumneavoastră ca pensionar?

– Buna ziua! Desigur, cu plăcere. Am muncit toată viața mea, aproape 40 de ani, în industrie. Am contribuit la construirea acestei țări și am plătit mereu taxele și impozitele la zi. Acum sunt pensionar de câțiva ani și trebuie să recunosc că nu trăiesc bine deloc.

– Sunteți printre acei pensionari care consideră că pensia nu este suficientă?

– Da, din păcate. Am crescut cu ideea că, după o viață de muncă, voi avea parte de un trai decent la pensie. Dar realitatea este că îmi este din ce în ce mai greu să fac față cheltuielilor zilnice. Prețurile cresc, costurile medicale devin tot mai mari, iar pensia mea rămâne neschimbată.

– Care ar fi cele mai mari provocări cu care vă confruntați în prezent?

– Cheltuielile cu alimentele și facturile sunt o povară constantă. Trebuie să fac calcule stricte înainte de a cumpăra orice, să aleg cele mai ieftine produse. Sunt momente când nu îmi permit să merg la medic sau să iau medicamentele prescrise. Și acest lucru mă îngrijorează enorm, mai ales că sănătatea este tot ce avem.

– Ați căutat alternative pentru a face față acestei situații?

– Desigur, am încercat să găsesc modalități de a suplimenta veniturile. Am încercat să fac mici afaceri sau să lucrez pe cont propriu, dar la vârsta mea nu este ușor să te adaptezi la noile tehnologii și tendințe de pe piața muncii.

– Ce mesaj ați transmite autorităților și societății cu privire la această problemă?

– Aș vrea să le spun că pensia ar trebui să fie un drept și o recunoaștere a muncii noastre, nu un privilegiu inaccesibil. Ne-am dedicat o viață pentru această țară și merităm un trai decent. Autoritățile ar trebui să își asume responsabilitatea și să găsească soluții pentru a îmbunătăți situația pensionarilor.

– Vă mulțumim pentru că v-ați împărtășit părerea cu noi și pentru că ați adus în discuție această problemă importantă. Sperăm că vocea dumneavoastră va fi auzită.

– Vă mulțumesc pentru că ați făcut timp să ascultați. Sper că, prin astfel de discuții, vom putea aduce schimbări în bine pentru toți cei care se află în aceeași situație.

S-a îndepărtat încet, cu plasa sa aproape goală dar care părea grea în mâinile acestui om împovărat de greutatea vieții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare