ÎNVĂȚĂMÂNT POLITIC – Urmările pactului Dragnea & Orban: Liceul Romano-Catolic din Tîrgu Mureş are autorizație de funcționare provizorie

DECIZIE. Deși Curtea Constițională a anulat decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic (Római Katolikus Teológiai Líceum) din Tîrgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ, UDMR a apelat la Guvernul controlat de Liviu Dragnea și a obținut modificare, prin Hotărâre de Guvern, a articolelor de lege care au stat la baza deciziei Curții Constituționale.

 

În urma acestor modificări, a devenit posibilă “înfiinţarea unităţilor de învăţământ pentru minorităţi şi în situaţia în care numărul elevilor înscrişi în sistemul educaţional este mai mic de 300”, iar Ministerul Educaţiei a emis ordinul prin care este acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului Romano-Catolic din Tîrgu Mureş.

 

UDMR mai susține că, anterior ordinului ministrului Educației, a fost adoptată şi o altă hotărâre care prevede ca Liceul “Bolyai Farkas” din Tîrgu Mureş să coordoneze procesul de înfiinţare a noii unităţi de învăţământ.

 

Conform UDMR, au fost aprobate toate nivelurile de învăţământ şi specializările existente în structura de şcolarizare iniţială și că noile modificări obligă administraţia locală din Tîrgu Mureş “să includă, de drept, noua instituţie de învăţământ în reţeaua şcolară”.

 

Președintele executiv al PMP, deputatul mureșean Marius Pașcan, a subliniat că ordinul ministrului Educației, Valentin Popa, încalcă competențele administrației publice locale și este neconstituțional.

 

În această speță, DNA i-a trimis în judecată pe fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi pe fostul director al Liceul Teologic Romano-Catolic Tîrgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi (conform deciziei IȘJ Mureș, noul liceu s-a înființat prin divizarea parţială a Liceului Teoretic “Bolyai Frakas” şi a Colegiului Naţional “Unirea”).

 

După decizia Curții Constituționale, Liviu Dragnea i-a promis public prim-ministrului Ungariei, Victor Orban, că va găsi modalitatea legală prin care să se mențină înființarea Liceul Teologic Romano-Catolic Tîrgu Mureş. La schimb, Orban a promis că Ungaria nu se va opune intrării României ca membru în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Cooperation and Development – OECD). Pact respectat de ambele părți.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare