Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș

INVESTIGAȚIE – Achiziție ciclică: municipalitatea Tîrgu Mureș vrea să cumpere, din nou, terenul pentru depozitul de deșeuri din construcții: solicitare de 400.000 de euro pentru un teren evaluat la o sumă de trei ori mai mică

AFACEREA „DOJA”. La patru ani de la respingerea în Consiliul Local (CL) a cumpărării cu 400.000 de euro a unui teren pentru depozitarea deșeurilor din construcții (lângă Promenada Mall și Azomureș), afacerea revine pe rolul administrației publice din Tîrgu Mureș ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. E drept, au trecut patru ani, lumea a uitat, consilierii s-au schimbat… Urmează o nouă tentativă a unei achiziții a cărei ciclicitate este similară cu a Olimpiadei.

 

2014: 400.000 de euro

 

În 2014, la inițiativa primarului Dorin Florea, municipalitatea era în pericolul de a se debarasa de peste 400.000 de euro pentru achiziția unui teren de 12.760 de metri pătrați unde ar fi urmat să se depoziteze deșeurile din construcții. Terenul este situat în zona industrială, pe strada Gheorghe Doja, cuprinde un depozit (de 2.500 de metri pătrați) al fostei fabrici de cărămidă (edificată în anul 1970), fiind amplasată în arealul unei cariere de argilă și aparținând unui sereleu specializat pe consultanță în afaceri (First Investment Management).

 

Atunci, firma privată a avansat suma de 550.000 euro + TVA, dar era dispusă să negocieze. Totul a căzut dintr-o chichiță legislativă. Practic, bugetul public al mureșenilor a fost salvat în extremis (de… legislație) de epurarea a 400.000 de euro (asta e suma pe care municipalitatea era dispusă să o ofere firmei, conform evaluării efectuate de evaluatorul Primăriei, care a conchis că terenul valorează 393.491 de euro + TVA).

 

Pentru că firma se angaja ca după cumpărarea de Primărie a terenului să nu mai exploateze cariera de argilă (probabil să nu-ncurce depozitarea molozului), ANRM (Agenția Națională de Resurse Minerale) a lămurit administrația locală că, dacă achiziționează terenul respectiv, poate să depoziteze deșeuri doar cu acordul firmei care deține licența de exploatare a argilei, care era Kronberger Grup (o societate pe acțiuni ce deținea First Investment Management). Practic, subsidiara vindea terenul, dar nu putea da acordul de depozitare pentru că acesta era atributul firmei-mamă. Atunci, afacerea a căzut.

 

Anunțul de Mărțișor, Dorin și Grațiela

 

La început de martie 2018, primarul Dorin Florea anunța cu nedisimulată satisfacție că are acceptul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru un proiect “pe care l-am propus în urmă cu mai mulţi ani şi la care ţin foarte mult, atât de necesar pentru târgumureşeni şi nu numai”, depozitul de inerte. Anunțul a fost făcut după întâlnirea cu ministrul Graţiela Gavrilescu și, conform lui Florea, s-ar fi stabilit chiar și „programul de lucru, astfel încât acest proiect să fie finalizat în cel mai scurt timp”.

 

Tot Florea, spunea atunci că procedura va fi coordonată de directorul Administraţiei Domeniului Public, Florian Moldovan (din partea Primăriei Târgu Mureş) și de directorul general Cosmin Dorin Teodoru (din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor).

 

Bun, acum lămuririle. Pentru a construi un depozit de deșeuri inerte nu e nevoie de acceptul Ministerului Mediului, e o obligație impusă de lege. Adică e obligatoriu să prezinți ce faci cu acele deșeuri, cum le neutralizezi/îndepărtezi, fără să poluezi mediul. Cel mai probabil, Florea vroia să acrediteze faptul că acest depozit se va realiza în Tîrgu Mureș cu finanțarea ministerului de resort. Păi, cum? La doar patru luni se schimbă strategia? Vor să cumpere teren și să depoziteze acolo (pentru că pe acel teren există o hală de 2.500 de metri pătrați gata edificată)? În fine, să mai parcurgem patru luni și să vedem ce s-a întâmplat cu proiectul la care Florea ține foarte mult.

 

2018: 142.000 de euro

 

La patru ani de la respingerea acestei achiziții în plenul CL Tîrgu Mureș, afacerea cumpărării revine. Nici nu s-au străduit să redacteze o altă motivare, au atașat-o tot pe cea din 2014: “Municipiul nostru se confruntă cu o acută lipsă de spații de depozitare deșeuri inerte de care ar trebui să dispună…” bla-bla-bla și uite, ce să vezi?, pe strada Gheorghe Doja la nr. 193 este o firmă care deține un teren în suprafață de 12.760 de metri pătrați și vrea să-l vândă cu 400.000 de euro). Știe toată lumea, doar îl țin pe site-urile de imobiliare de patru ani, nu-l cumpără nimeni. Dar, poate, Primăria strălucitului și vizionarului manager administrativ Florea… Poate de data asta iese pasiența.

 

Deci, clar pentru toată lumea: „municipalitatea este preocupată de mai mulți ani de achiziționarea acestui teren, care se află în zona industrială și are potențialul necesar realizării unui spațiu de depozitare pentru deșeuri inerte (materiale de construcții rezultate în urma demolărilor, betoane, lemn, etc. în vederea sortării) precum și baloți”. Se trimite și o amenințare la noul CL, să-l sensibilizeze – nu voalată, că nu-s timp de sentimentalisme, doar vorbim de un purcoi de bani publici, ci fățișă: “Consiliul Local este obligat (de legislația în vigoare) să pună la dispoziție un astfel de spațiu”.

 

Ce s-a schimbat în ultimii patru ani? În primul rând prețul. Pentru că în patru ani nu au reușit să vândă terenul, firma proprietară a acestuia și-a redus pretențiile de la 550.000 euro + TVA la 400.000 de euro+TVA, în contextul în care piața imobiliară murșeană nu este pe un trend descendent, dimpotrivă.

 

Apoi, important!, evaluatorul Primăriei a scăzut prețul evaluării (rețineți, ne aflăm pe creștere în piața imobiliară locală). Nu a mai evaluat terenul+depozitul la 393.491 de euro + TVA (ca în urmă cu patru ani), ci la… 142.143 euro + TVA. Când s-a greșit evaluarea? Atunci, acum? E același om, același teren, aceeași clădire, trend ascendent pe piața imobiliară…

 

Ce urmează

 

CL Tg. Mureș în ședință

14 iulie (sâmbătă?) e ultima zi în care cineva din orașul ăsta, căruia îi mai pasă, poate formula propuneri, sugestii și opinii la această inițiativă de achiziționare în proprietatea municipiului Tîrgu Mureș a terenului de pe Doja nr. 193. Termenul este de 10 zile (4-14 iulie 2018) și asta trebuia să știm cu toții pentru că, nu-i așa, accesăm de câte cinci-șase ori pe zi secțiunea în care sunt pitite acest gen de anunțuri de intenție. În fine.

 

Apoi, urmează prezentarea proiectului în CL, care, fiind controlat de primarul Dorin Florea, cel mai probabil îl va vota, se va constitui o comisie de negociere, se va stabili cu proprietarul prețul final de achiziție, se va plăti suma convenită, ura și la gară! Adică la depozitul de deșeuri din construcții.

 

OK, nu există depozit pentru deșeurile rezultate din construcții și trebuie să fie. Ce se întâmplă acum cu aceste deșeuri? Levitează? Tot de la primarul Florea am aflat și ce se întâmplă în zona Tîrgu Mureș cu deşeurile provenite din construcţii: sunt abandonate în păduri şi pe malurile râurilor. După anunțul ăsta, cei de la Garda de Mediu Mureș și de la APM Mureș au tresărit puțin din somn și apoi s-au întors pe partea cealaltă.

 

 

Bine, ce se întâmplă în alte orașe care nu dețin depozit de deșeuri inerte. Am cerut lămuriri și vă oferim un exemplu: în Baia Mare, operatorul de salubritate câștigă de pe urma acestor deșeuri! Cum? Simplu, pentru a nu-și încărca depozitul de deșeuri cu fracția uscată neincinerabilă și nevandabilă (cum sunt și deșeurile din construcții) a luat următoarea măsură asiguratorie: a făcut contract cu o fabrică de ciment (acest tip de deșeuri e utilizat în fabricarea cimentului). Ce se mai poate face cu deșeurile rezultate din construcții? Se pot „măcina” (concasa) și folosi pe post de balasturi la diverse lucrări de infrastructură, de exemplu la umplerea gropilor.

 

Avem gropi? Avem câteva chiar în zone în care sunt proiectate de băieții deștepți din sistemul imobiliar blocuri de locuințe. Și acolo e nevoie de balasturi ieftine sau înlocuitori (cum ar fi cei rezultați din deșeurile din construcții). Doar că ar fi bine să fie strânse/adunate undeva și apoi achiziționate la preț de deșeu nereciclabil, nu la preț de umplutură de construcții.

 

GRUPUL DE INVESTIGAȚII msnews

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare