INVESTIGAȚIE – Afaceri neștiute: întreținerea sistemului de irigații al Primăriei Tîrgu Mureș, contracte de 75.000 de euro cu aceeași firmă

SECTORUL AGRICOL MUNICIPAL. Știți ce se spune despre omul gospodar, nu? Că vara sanie, iarna car. Așa și cu șefii strategici ai administrației publice din Tîrgu Mureș. Acuș-acuș dă bruma, dar ei, oameni gospodari (ne-am înțeles deja asupra acestui aspect, sper) își repară sistemele de… irigație.

 

Așa, și? Ce mare schepsis, vă gândiți, câte sisteme de irigații are Primăria unui  municipiu reședință de județ?, că doar nu-i Tîrgu Mureș sectorul agricol Ilfov! Ei, vedeți? Ăsta-i momentul în care raționamentul e greșit. Și pentru că nu se face să perseverăm în greșeală, să lămurim problema. Urmează detalii despre afacerea sistemică “Întreținerea cu dedicație a sistemelor de irigat din Tîrgu Mureș”. O poveste de 7.500 de euro cheltuiți în fiecare lună doar pentru întreținere de tip slim fit.

 

Irigați, oștenii mei?” „Irigăm, Măria Ta!”

 

Nu mai departe în timp de vara aceasta, viitorul candidat la Primăria Tîrgu Mureș, Claudiu Maior (foto), fost viceprimar, acum dublu inculpat de răii și famenii de la DNA și consilier personal al tutankamonicului primar Dorin Florea, ne dădea lumină, spunându-ne (pe feisbucu’ vieții – că mai nou acolo se fac anunțurile importante pentru popor) că „la ora actuală, avem (n.red., Primăria Tîrgu Mureș) patru sere pe producția de legume proaspete, una pe material dendrofloricol și una în lucru pentru verdețuri (salată verde, spanac etc.), toate realizate cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local, beneficiind totodată de un sistem de irigare automat”.

 

Era anunțul comunistoid care friza penibilul, prin care ni se anunța destoinic că Primăria a redevenit, “după aproape 15 ani”, producătoare de “roșii zemoase, ardei kapia, gogoșari și castraveți”. Deci, e limpede, da? La Serele municipale sunt șase sere care au un sistem de irigare aflat în gestiunea și administrarea Administrației Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi.

 

Alt sistem de irigare e în gestiunea și administrarea SPUM (Serviciul Public de Utilități Municipale) – nu ne-ntrebați la ce-l folosesc, că e secret de stat -, iar altul e la ștrandul Weekend, în gestiunea Administrației Complexului de Agrement și Sport Mureșul (se udă iarba, să rămână verde și frumoasă, precum gazonul de pe Wembley, să poată să meargă electorul desculț prin ștrand, pentru că, știm, „Mersul pe jos / Face piciorul frumos”).

 

Iată, deci, că în Tîrgu Mureș se irigă, cu folos și intensitate. Ca-n sectorul agricol Ilfov. Roșii, kapia, castraveți, spanac (pentru Popeye), iarbă și, desigur, material dendrofloricol (ca să-l cităm pe viitorul candidat la funcția de primar, Maior, care deja ne-a stârnit curiozitatea, în redacție deschizându-se un nou pariu dacă poate sau nu poate să rostească fluent și din prima, nu pe silabe, „dendrofloricol”)

 

Ajungem la bani…

 

57.420 de euro (267.576,66 de lei) + TVA, nu-i o sumă, o să spuneți. Nici dacă completăm: aceasta este plata pe care Primăria Tîrgu Mureș o face pentru servicii de “reparații și întreținere a sistemelor de irigat”? Nici.

 

Dar dacă vă completăm cu asta: cu această plată, Primăria Tîrgu Mureș a contractat în primele 10 luni ale acestui an pentru reparații și întreținere sisteme de irigat lucrări/servicii de aproape 75.000 de euro (347.199,68 de lei) + TVA? Și că banii ăștia au fost/vor fi încasați de o singură firmă, evident abonată la pușculița publică. V-am captat atenția? Atunci să continuăm nararea… Firma se numește Beta Financial, e un sereleu local și e administrat de Irina Edit Conț.

 

Să împărtășim un calendar al serviciilor de reparații a sistemelor de irigații aflate în patrimoniul Primăriei Tîrgu Mureș. În ianuarie (reamintiți-vă: vara sanie, iarna car), Primăria a plătit 19.796,70 lei pentru reparații și întreținere a sistemelor de irigații. În martie a mai plătit, pentru același lucru, încă două facturi care însumează aproape 50.000 de lei (49.679,16 lei), iar în iunie, alte două facturi care însumează peste 10.000 de lei (pentru contabili și interesați: 10.147,16 lei). În fine, în octombrie s-au mai semnat trei contracte care însumează 267.576,66 de lei (echivalentul a 57.420 de euro) + TVA, e drept, unul dintre acesta, cel mai consistent, fiind valabil până anul viitor.

 

Să conchidem, contabilicește, că în acest an, Primăria Tîrgu Mureș a semnat/plătit contracte de aproape 75.000 de euro (347.199,68 de lei) + TVA pentru întreținerea sistemelor de irigat. Și să subliniem că acel contract aferent primelor nouă luni ale anului 2019 este în cuantum de 217.452,97 de lei (adică peste 46.000 de euro) + TVA, de unde rezultă o medie lunară aproape 5.200 de euro + TVA. Atât se plătesc, lunar, din banii tîrgumureșenilor pentru întreținerea sistemului de irigații pe care-l deține această primărie condusă magistral și cu atâta chibzuință economică.

 

Concluzia e că sistemele de irigații din sectorul agricol Tîrgu Mureș cu cheltuială se țin și pare firesc acest fapt. O singură dilemă: nu zicea Maior că-s performante, automate, bla-bla-bla? De ce se tot strică mereu? Și dacă vă gândiți că din banii ăștia se cumpără componente costisitoare, vă înșelați. Pentru pompe de apă și pompe submersibile se fac alte contracte, cu alți bani, altă distracție – de pildă, chiar acum, în octombrie, a fost semnat un contract pentru cumpărarea a șase pompe noi (patru de apă și două submersibile), în valoare totală de doar vreo 14.500 de lei. Pentru că, în accepțiunea șefilor peste banii orașului, pompele noi sunt mai ieftine decât întreținerea lor.

 

O paranteză, de rămas-bun: din câți bani s-au cheltuit și antamat a se cheltui în acest an, se puteau cumpăra 145 de pompe noi sau 580 de seturi complete de irigare cu aspersor telescopic rectangular, suficiente pentru irigarea tuturor zonelor verzi din toate orașele din Transilvania.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare