Dan Sîmpălean

PENIBILA PROSTIE – Dan Sîmpălean revine pentru a patra oară ca manager al Spitalului Județean, după ce a fost demis de trei ori de conducerea CJ Mureș

GREU DE DEMIS. Deja devine penibil, domnule Péter Ferenc. Nu, serios, v-ați gândit să demiteți, până una-alta, și responsabilii din departamentul juridic al administrației județene care v-au încurajat să vă faceți de rușine, din nou? Ce are, domnule, Dan Sîmpălean ăsta?, că zici că-i Bruce Willis în „Die Hard” („Greu de ucis”).

 

Cel mai probabil modul în care Péter Ferenc (foto) se chinuie de atâta vreme să se descotorosească de el e făcut cu încălcarea legislației. Numai că această suită de, iată, trei decizii de demitere pe care le-a semnat șeful administrației județene, se suprapun peste faptul că – pe lângă penibilitatea înfrângerilor în instanțele de judecată și a revenirii lui Sîmpălean pe funcția de manager al celui mai mare și mai important spital din județ – i se plătesc din bugetul județului, cu titlul de daune, drepturile salariale din perioada în care l-au demis. Implicit, Péter Ferenc își permite, pe banii mureșenilor, luxul de a plăti (bine!) un om pe care îl ține acasă.

 

Cel mai onest ar fi să-l plătească Péter Ferenc din salariul lui, de șef al administrației publice județene, și al celor plătiți tot din bani publici să îi dea soluții încadrate în legislația românească.

 

Senzația personală e că, alianța politrucilor mureșeni PSD+UDMR vor cu tot dinadinsul să-l transforme pe Sîmpălean, cel mai probabil absolut nemeritat, în martir biblic. Pentru că altfel ar trebui să-i acuzăm de prostie în formă agravantă pe decidenții ăștia care îl dau afară de trei ori pe ușă pe Sîmpălean și el intră pe geam. Știți cum se spune despre greșeli: prima oară poate fi o întâmplare, a doua oară poate fi neatenție, dar a treia oară e prostie.

 

A revenit! Adevărat c-a revenit!

 

Pe scurt, știrea-i asta: stomatologul Dan Sîmpălean a revenit, pentru a patra oară!, în funcția de manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, după ce a fost demis (pentru a treia oară greșit!) de fostul primar din Sovata, udemeristul Péter Ferenc, actualul președinte al Consiliului Județean (CJ) Mureș, instituția administrativă a județului care are în subordine și cea mai mare unitate spitalicească din Mureș. Pentru asta, s-a blindat politic, defectând de la PNL la ALDE (liberali cu altă haină, tăricianistă, și, mai ales, din barca puterii).

 

Pe stil nou, Tribunalul Mureș a decis suspendarea dispoziției 354 din 13 iulie 2018 a președintelui CJ Mureș prin care Dan Sîmpălean a fost demis din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean și, începând din 10 octombrie, acesta și-a reluat activitatea.

 

Calendarul-argument al prostiei politice

 

Argumentul prostiei cu circumstanțe agravante (repet, omului i se plătesc și salariile din perioada în care a fost ținut acasă) într-o succintă recapitulare a numirilor și demiterilor succesive ale lui Sîmpălean la cârma administrativă a Spitalului Județean.

 

● 17 septembrie 2015: Dan Ștefan Sîmpălean (36 de ani), pe atunci în PNL, este numit cu titlu interimar – politic (guverna USL-ul, iar la împărțeala posturilor de conducere unitatea spitalicească a revenit PNL Mureș) – în funcția de manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

● 18 ianuarie 2016, Sîmpălean este numit manager plin (participă la concurs, singur, evident, câștigă). Intră în dizgrație după retragerea liberalilor din barca puterii. Pesediștii și udemeriștii locali decid să-l schimbe și pe reprezentantul celor care i-au trădat retrăgându-se în opoziție. Le trebuie postul pentru a-și gratula un fidel – normal, post important în sistemul județean de sănătate, care era ocupat de un proscris politic.

● 4 august 2017, prima demitere: este emisă o dispoziţie a preşedintelui CJ Mureş, Péter Ferenc, prin care este dispusă încetarea mandatului şi a contractului de management în funcţia de manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean Mureş a lui Sîmpălean, acesta fiind înlocuit din funcție.

● 16 august 2017. Sîmpălean contestă decizia la instanța de contencios administrativ (de la Tribunalul Mureș) și în 27 octombrie 2017 este repus în funcție (a doua oară).

● 14 decembrie. Conform deciziei Curții de Apel Tîrgu Mureș (CJ a făcut recurs), Sîmpălean e demis din nou, a doua oară, prin decizie definitivă.

● 6 februarie 2018, Tribunalul Mureș dispune suspendarea executării dispoziţiei din august 2017 emise de Péter Ferenc, până la soluţionarea definitivă a acţiunii. Rezultă: Sîmpălean revine în funcție (a treia oară).

● 17 mai 2018, vine și soluționarea definitivă a Tribunalului Mureș: Sîmpălean trebuie repus în funcția de manager (decizia nu este definitivă).

● 16 iulie 2018, oamenii lui Péter Ferenc schimbă strategia: vor să-l ejecteze pentru incompetență. Rezultat: la evaluarea activității îi dau notă proastă lui Sîmpălean, iar președintele CJ Mureș îl demite din nou, a treia oară, semnând o dispoziție (nr. 355) prin care-l numește manager interimar, până la concurs, pe eternul interimar Ovidiu Gîrbovan. Dar Sîmpălean câștigă, din nou.

● 23 iulie 2018, Péter Ferenc face recurs. Se intră în vacanță judecătorească.

● 8 octombrie 2018: Tribunalul Mureș a decis suspendarea dispoziției 354 din 13 iulie 2018 a președintelui CJ Mureș prin care Dan Sîmpălean a fost demis (a treia oară) din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean și, începând din 10 octombrie, acesta și-a reluat activitatea.

 

Concluzii

 

În toată această dispută eminamente politică, cel mai mare rău i se face sistemului de sănătate mureșean, un fel de hopa-Mitică în mâna politicului din județ. Oficial și inițial, lui Sîmpălean i se reproșa că nu a implementat proiectul de edificare a buncărului care va adăposti noul RMN al secției Oncologie, că exista riscul de a se pierde aparatura (finanțată printr-un program al Ministerului Sănătății) și că cele 17 edificii ale spitalului-mastodont sunt într-un stadiu dezastruos, Sîmplălean nefăcând nimic în acest sens (el zice că a făcut: solicitări, proiecte etc., dar nu a fost sprijinit administrativ de politicienii decidenți).

 

Așadar, Sîmpălean a revenit pentru a patra oară în funcția de manager al Spitalului Județean, după ce a fost demis de trei ori de la pupitrul cu butoane al CJ Mureș.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare