INVESTIGAȚIE – Aventura penală a fotbalistului Csiki în lumea finanțelor: după ce a creat orașului un prejudiciu financiar încă nerecuperat, l-au pus șef al Comisiei de… buget-finanțe

BANII ORAȘULUI. Președintele Comisiei de buget-finanțe a forului deliberativ (Consiliul Local) al municipiului Tîrgu Mureș este specialist în… sport. Practic, omul (consilierul local UDMR Csiki Zsolt) s-ar pricepe la fotbal, ceea ce nu-i dramatic din punctul de vedere al celor care administrează strategiile de dezvoltare a orașului, pentru că, până la urmă, observați și dumneavoastră și fotbalul și finanțele sunt discipline atât de asemănătoare, ambele începând cu litera “f”. Așadar, ar fi bine, dacă n-ar fi rău, iar această scriere doar consemnează obiectiv acest fapt.

 

Prejudiciul

 

În 2015, conform raportului oficial al Camerei de Conturi Mureș, Csiki Zsolt, care reprezintă locuitorii urbei în Consiliul Local (CL) Tîrgu Mureș și prezidează cea mai importantă comisie a forului deliberativ, cea de buget-finanțe, din postura de director al Liceului cu Program Sportiv “Szasz Adalbert” (LPS) Tîrgu Mureș a creat bugetului orașului un prejudiciu de 213.000 de lei.

 

Întâmplarea (reală, până acum nespusă și încă neelucidată și nerezolvată) pare o recreere contemporană a poveștii  pentru copii “Lupul, paznic la oi” și ar putea fi amuzantă, dacă n-ar fi vorba de banii publici ai orașului care l-a pus nu l-a angajat pe lup pe post de cioban, ci pe Csiki pe post de președinte al comisiei care se ocupă de strategiile financiare ale urbei. Că se pricepe la fotbal și, am conchis, și fotbalul și finanțele au atât de multe în comun, inclusiv faptul că-ncep cu aceeași literă.

 

LPS este ordonator terțial de credit din subordinea Primăriei Tîrgu Mureș, așa că, conform legii, Primăria este obligată de legislație să recupereze prejudiciul. Cum a reacționat municipalitatea condusă de primarul Dorin Florea la descoperirea făcută de Camera de Conturi? A recuperat prejudiciul înfăptuit de directorul Csiki (așa cum prevede legea)? Probabil anticipați răspunsul…

 

 Faptele…

 

Controlul Camerei de Conturi Mureș a activității din 2015 a Primăriei Tîrgu Mureș și a entităților din subordinea sa a descoperit mai multe nereguli, fapt nu foarte grav, motivat de legislația mai schimbătoare decât vremea din ultima perioadă de timp, dar și prejudicii financiare. Acestea, conform legii, trebuie recuperate și unele chiar au fost. Care este principiul pentru care alte prejudicii n-au fost recuperate, deși, calendaristic, ne aflăm în anul 2018? Au fost contestate în instanța de contencios administrativ.

 

Din practica juridică studiată, atunci când Camera de Conturi stabilește un prejudiciu are la bază legi și documente extrem de clare, de aceea aceste prejudicii sunt menținute de instanța de judecată. Atunci care e motivația contestațiilor? Surse msnews din vârful administrațiilor publice locale lămuresc: „Amânarea recuperării prejudiciilor. Una e să plătești azi, alta e să plătești peste câțiva ani”. La fel procedează și Primăria Tîrgu Mureș în cazul prejudiciului creat de LPS bugetului municipalității.

 

Controlul activității din 2015 a conchis că LPS Tîrgu Mureș nu a încasat suma de 99.000 lei, impusă de lege, reprezentând neîncasarea compensațiilor de formare aferente transferurilor elevilor-sportivi la cluburi din afara sistemului de învățământ. Cu alte cuvinte, Csiki a transferat fotbaliști gratis (ceea ce e ilegal), iar Camera de Conturi a calculat că ar fi trebuit să încaseze 99.000 de lei pentru transferurile efectuate.

 

Conform Camerei de Conturi Mureș, tot managerul LPS a făcut cheltuieli neprevăzute de lege în sumă de 114.000 de lei, plătind transportul unor persoane din alte cluburi sportive și asociații care au efectuat deplasări nelegate de activitatea Primăriei Tîrgu Mureș.

 

Strategia

 

Raportul a fost definitivat în 2016 și comunicat Primăriei, pentru luarea măsurilor impuse de lege, în cazul prezentat, recuperarea prejudiciului constatat. Dacă în alte cazuri s-a dispus la aceasta, în cazul lui Csiki, nu.

 

O paralelă, poate esențială: printre altele, 2016 a fost an electoral, cu alegeri locale. O observație: UDMR (partidul din care face parte Csiki) nu a avut candidat la funcția de primar (a susținut, de fațadă, un independent). Un fapt: primarul Dorin Florea nu a dispus (e greu de crezut că a făcut-o și că subordonații i-au ignorat ordinul) recuperarea prejudiciului de la LPS-ul condus de Csiki. Al doilea fapt: Csiki, absolvent de educație fizică și sport, devine președintele Comisiei buget-finanțe al CL Tîrgu Mureș.

 

Abia la finalul anului 2017, în noiembrie, Primăria reacționează în vreun fel. Dar într-un mare fel! Respectiv, împreună cu LPS dă în judecată (contestă) în contencios administrativ Camera de Conturi Mureș și entitatea superioară acesteia, respectiv Curtea de Conturi a României – informație confirmată oficial, pentru msnews, de Ana Năznean, director executiv al Direcției Economice din Primăria Tîrgu Mureș. Procesul începe în ianuarie 2018 și în 18 aprilie 2018, Tribunalul Mureș respinge acțiunea Primăriei și a LPS: rămâne cum a stabilit Camera de Conturi, plătiți/recuperați prejudiciul!

 

Numai că nu se întâmplă asta (vă amintiți?, „Amânarea recuperării prejudiciilor. Una e să plătești azi, alta e să plătești peste câțiva ani”). În iunie 2018, Primăria și LPS declară recurs la sentința Tribunalului și merg cu procesul la Curtea de Apel Mureș, fapt confirmat oficial, pentru msnews, de Monica Dianora Cătană, director executiv al Serviciului Juridic din Primăria Tîrgu Mureș. În iulie 2018, procesul este înregistrat, urmând a se dispune, după vacanța judecătorească, data primei ședințe.

 

Greșelile” penale ale d-lui Csiki

 

Conform legii (regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învațământ cu program sportiv integrat – stabilită prin Ordinul nr. 5.568 din 7 octombrie 2011 transferul elevilor-sportivi de la secţiile sportive ale unităţilor de învăţământ cu program sportiv integrat la cluburile din afara sistemului de învăţământ se realizează numai (…) după achitarea obligaţiilor financiare de către clubul care solicită transferul către unitatea de învăţământ cu program sportiv integrat, respectându-se grilele de transfer stabilite de către federaţiile naţionale pe ramură de sport.

 

În cazul în care nu sunt stabilite grile de transfer, directorul unităţii de învăţământ cu program sportiv integrat va negocia transferul. Unitatea de învăţământ cu program sportiv integrat la care a fost selecţionat şi pregătit iniţial elevul-sportiv va beneficia de cota de transfer, în funcţie de numărul de ani cât elevul-sportiv a fost înscris la aceasta”. De asemenea, un elev poate fi transferat „numai dacă familia sa îşi schimbă domiciliul în localitatea unităţii solicitante”.

 

Rețineți, nu există nicio prevedere prin care un elev-sportiv poate fi transferat fără plată! Și mai rețineți ceva: începând din 2012 și până acum, LPS Tîrgu Mureș nu a încasat niciun leu (!) din transferurile sportivilor, fapt confirmat chiar de directorul Csiki într-un răspuns oficial pe care-l deține și msnews – în acel răspus, Csiki acreditează ideea că totul e în regulă: „concludente fiind, în acest sens, și constatările organelor de control financiar din cadrul Curții (n.red., corect Camerei) de Conturi Mureș, care au verificat toate aceste aspecte”.

 

Dar poate că Csiki nu a transferat elevi-sportiv, implicit n-avea ce să încaseze. Haideți să vedem o succesiune cu valențe penale. Deși FCM/ASA/ASA2013 nu mai figurează cu loturile de jucători pe siteul AJF-ului, ca să se poată vedea istoricul jucătorilor, iată câteva mostre de plimbări de jucători care mai figurează încă la LPS: Alexandru Emilian Brihan (transferat de definitiv de la LPS la ASA Tîrgu Mureș II și apoi din nou la LPS); Răzvan Anton Alexoi (idem, plimbat prin transferuri de la LPS la AFC ASA 2013 și CSȘ Sighișoara), Eduard Varga, Tuzes Laszlo (transferat succesiv de la LPS, Viitorul Constanta, AFC ASA 2013, CSM Avântul Reghin, Steaua Cornești, ACS Mircurea Nirajului, ASMSE 08 Tîrgu Mureș), Balasz Szabolcs (LPS – AFC ASA 2013), Szanto Szilard (ACS MSE Tîrgu Mureș).  Lista poate continua, acestea sunt doar niște exemple.

 

De altfel, a fost înregistrat și o plângere penală (și) pe această speță, însă acesta a fost clasat în ianuarie 2018 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureș. În vara acestui an, judecătorul de cameră preliminară a constatat că anchetatorii Parchetului au… încălcat ditamai Codul de Procedură Penală și a dispus refacerea anchetei,

 

Csiki Zsolt, fișă de cunoaștere

 

Csiki Zsolt, născut în 7 octombrie 1979, în Tîrgu-Mureş. Este de profesie profesor-antrenor de fotbal la Liceul cu Program Sportiv. Absolvent al Universității de Educaţie  Fizică şi Sport Braşov.

 

Din 2006 și până în 2015, a fost antrenor principal al echipei de Liga a IV-a din Tîrgu Mureș, indiferent cum s-a numit aceasta (AS Tran-sil Tîrgu Mureș, FC Municipal Tîrgu Mureș, FC ASA 2013 Tîrgu Mureș). Din 2005 este profesor de educație fizică – specializare fotbal – la LPS, unitate de învățământ pe care o conduce din postura de director-manager din anul 2011.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚIE msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare