INVESTIGAȚIE – Care sunt pierderile pe rețeaua de distribuție a operatorului de apă-canal Aquaserv și cum se repercutează acestea asupra mureșenilor

EXCLUSIV. Subliniere incipientă: toate datele (cifre, numere, procente) conținute de prezenta scriere sunt extrase din documente actuale interne ale companiei de apă-canal Aquaserv aflate (și) în posesia msnews.
Facem publice aceste date, considerând că este în interesul public să le afle, în contextul în care operatorul de apă-canal din județul Mureș tocmai a primit și binecuvântarea administrației județene pentru noile tarife majorate la apă-canal, tarife influențate și de gradul/procentul de pierderi pe rețeaua de distribuție.
Pierderile din rețea se repercutează asupra cetățeanului
Subiectul acestei scrieri este exclusiv pierderile de apă înregistrate de Aquaserv din rețelele pe care le administrează, în pofida unor investiții continue de modernizare/extindere, care a cumulat până acum sute de milioane de euro, bani care sunt recuperați/plătiți din tarifele pe care le plătesc cetățenii, firmele și instituțiile publice din județ.
Practic, provocarea nr. 2 a companiilor de apă (după livrarea unui produs la parametrii calitativi) constă în eficientizarea rețelei de distribuție. De ce? Pentru că în cazul rețelelor ineficiente (care au pierderi), costurile apei brute și a tratării acesteia înainte de a fi injectată în rețeaua de distribuție sunt transferate în prețul serviciilor prestate (către clienți: cetățeni, firme și instituții publice).
Mai simplu spus, cu cât se pierde mai multă apă pe rețeaua exterioară (de distribuție), cu atât clientul plătește un preț mai mare pentru apa pe care o folosește în mod real. OK, acestea fiind lămurite, vă invităm în bazinul Aquaserv…
Care este pierderea declarată
Câtă apă se pierdere pe rețeaua Aquaserv, companie care adună de la clienți 103 milioane de lei la cifra de afaceri anuală (care în 2019 a fost de 111,68 milioane de lei)? Să vedem…
Anual, Aquaserv cumpără (de la Apele Române, instituția statului care administrează resursele de apă) aproape 29,4 milioane de metri cubi de apă brută (în acest an, exact: 23.398.070 mc). După tratarea apei brute, vinde produsul sub formă de apă potabilă. Cât vinde? Aproape 17 milioane de metri cubi (exact: 16.947.450 mc). Ce se întâmplă cu restul apei? Se scurge-n pământ, adică e pierdere.
Dacă vă întrebați cum e posibil să se scurgă în pământ (să se piardă) în fiecare an aproape 12,5 milioane de metri cubi, cum susține Aquaserv, explicația logică (dacă cifrele raportate sunt corecte, altfel ar fi o infracțiune penală) este că rețeaua operată de compania mureșeană este… șvaițer. Sită.
O sită care cauzează o pierdere de 42,52% pe an! Procentul este enorm. Pentru o mai bună percepție a dimensiunii pierderii, un termen de comparație: în Maramureș, compania de apă-canal a declarat o pierdere pe rețea de 35,21% (imensă și aceasta, însă comparativ cu pierderile Aquaserv, de 42,52%, este semnificativ mai redusă).
Pentru o mai corectă înțelegere a datelor din rapoartele interne ale Aquaserv, un alt termen de comparație: 12,5 milioane de metri cubi (cât declară compania că se pierde) este o cantitate similară cu apa care umple… 5.000 de piscine olimpice.
Dacă doriți termeni de comparație locali, poftiți: Aquaserv susține că lasă să se scurgă în pământ, an de an, câtă apă ar încăpea dacă s-ar umple în acest moment barajul de la Răstolița, sau aproape cât volumul actual al barajului de la Bezidu Nou. Practic, județul este o imensă mlaștină. Dacă nu e așa, există o singură variantă: Aquaserv raportează/înregistrează date false.
La final, închidem cercul cu ultima subliniere-exemplu: municipalitatea orașului Valencia economisește peste 4 milioane de metri cubi de apă pe an prin implementarea unui sistem (GoAigua) de detecție automată a scurgerilor și a fraudelor, care a îmbunătățit masiv eficiența rețelei de distribuție, pierderile fiind reduse cu 18%.
GRUPUL de INVESTIGAȚII msnews