INVESTIGAȚIE – În Tîrgu Mureș, primarul Dorin Florea a antamat un nou tun ilegal: vrea din nou să ridice mașinile parcate neregulamentar
* Această scriere face parte din strategia msnews:
“Află ce ți se pregătește, înainte de a se întâmpla”.
– Cătălin Vischi
ÎNAINTE DE A SE ÎNTÂMPLA. Încă n-au trecut trei ani de atunci… Era august 2015, când Consiliul Local Tîrgu Mureș a votat abrogarea parțială a unor articole din hotărârile care aprobau ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Acel vot s-a transformat în hotărâre și, conform Legii administrației publice, primarul Dorin Florea a fost obligat să o aplice de îndată.
Cei care nu au încă nevoie de lecitină își amintesc de încălcarea flagrantă a legii – există o decizie în acest sens a Înaltei Curți de Casație și Justiție -, prin care Horațiu Moldovan, patronul de la Tracia Trade Exim și un extrem de apropiat al lui Florea, făcea legea în parcările municipiului reședință de județ.
Fapta
În urmă cu vreo două săptămâni (pentru statisticieni și cei extrem de interesați, în 12 iulie), înainte de a pleca într-o binemeritată excursie în Deltă (pentru specializare profesională, evident, acțiune decontată din bugetul orașului, la fel de evident), Dorin Florea a semnat un contract de servicii prin care livra din pușculița orașului 10.000 de euro (45.000 de lei + TVA) unei firme de apartament din Craiova, EDG Consult SRL, care are un singur angajat, pentru ca aceasta să întocmească un studiu de oportunitate „pentru ridicări de mașină de pe domeniul public”.
A uitat de decizia Consiliului Local Tîrgu Mureș, un for deliberativ pe care oricum îl nesocotește după bunul său plac. În fond el e Întâiul Ales și se comportă ca atare. Cât timp, însă, primarul Florea e la pescuit de specializări în administrație, în Deltă, să vedem cine este firma care va pune în practică visul edilului.
O firmă mică, spuneam, cu sediul într-un apartament și cu un singur angajat. Contractul cu Primăria Târgu Mureș a EDG Consult reprezintă 20% din întreaga cifră de afaceri a sereleului pe anul trecut. Firma e un soi de agenție de ocupare a forței de muncă, auto-recomandându-se specialistă în recrutarea resurselor umane – în 2015 a fost aleasă de Primăria Craiova să selecteze un reprezentant al autorității tutelare ca administrator neexecutiv în Consiliul de Administrație al Companiei de Apă Oltenia SA.
Cine e acest anonim winner
Poate nu este lipsit de importanță faptul că deși sereleul desemnat de Florea să îi spună dacă e bine să ridice mașinile parcate neregulamentar (chiar dacă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a exprimat în acest sens, însă poate n-a ajuns sentința sau măcar informația până în Piața Victoriei nr. 3) a prestat până acum mai puține contracte cu autorități publice decât degetele unei mâini, doar în ultimele două luni a reușit performanța să se primească, prin achiziție directă, două lucrări de la Primăria Tîrgu Mureș.
E drept, primul contract, care se referea la întocmirea unui studiu de fezabilitate (SF) pentru modernizarea transportului public de călători în Tîrgu Mureș 🙂 și care a fost atribuit în 22 mai 2018, a fost anulat, pentru că EDG Consult a anunțat Primăria (în 14 iunie) că nu se va mai prezenta să semneze contractul. Drept recompensă, ca un soi de premiu de consolare, la nici o lună de la retragerea EDG Consult din lucrarea ce vizează SF-ul modernizării transportului urban din Tîrgu Mureș, aceasta primește, compensatoriu, dreptul de a spune administrației locale cum să ridice de pe domeniul public” mașinile parcate neregulamentar.
Administratorul sereleului victorios (EDG Consult), căruia Dorin Florea îi acordă mai multă încredere decât instanței judiciare supreme, este Cătălin Doru Petrescu, fost angajat al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest (ADRSV) Oltenia (și trimis în judecată de Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj pentru fals și uz de fals – pentru că ar fi protejat o firmă a baronului de Gorj Nicolae Mischie prin care acesta aducea mașini din Italia).
A dat degeaba 10.000 de euro din banii orașului
La 25 mai 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – completul competent să judece recursul în interesul legii – a decis, în urma unei sesizări de la Avocatul Poporului, că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu poate fi reglementată de consiliile locale.
Astfel, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.
GRUPUL de INVESTIGAȚII msnews