INVESTIȚIE: 16,6 MILIOANE DE LEI – Sediu nou pentru o judecătorie mureșeană, care a activat două decenii într-o clădire de 120 de ani, în pericol de prăbușire

DECIZIE. La un deceniu de la semnalarea pericolului prăbușirii clădirii în care a activat timp de 22 de ani Judecătoria Luduș, imobilul fiind construit în anul… 1900, instanța mureșeană va avea un sediu nou (pe  strada Zăvoiului nr. 28), o licitație pentru găsirea unui constructor fiind în derulare în acest moment.

 

Clădirea în care a activat Judecătoria Luduș (din 1998), veche de 120 de ani (în foto), este situată pe strada Republicii nr. 59 (la intersecţia străzilor Republicii / E 60 şi 8 Martie) și a fost renovată ultima dată în anii 1997-1998, însă din 2011, de când imobilul a fost evaluat tehnic de experți ca fiind “absolut impropriu”, subliniindu-se că “există pericolul pericolul prăbușirii (…) și pune în pericol personalul și justiţiabilii”, conducerea magistraturii mureșene a făcut demersuri pentru ridicarea unui nou sediu, iar din 26 martie 2013 există şi un teren alocat acestuia prin hotărârea Consiliului Local Luduș (nr. 74), teren cu dimensiunea de 3.517 mp. Acest teren este localizat pe strada Zăvoiului nr. 28. Totuși, nu s-a făcut nimic (până acum).

 

În primăvara anului trecut, chiar preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, Andreea Ciucă, și preşedintele Tribunalului Mureş, Veronica Sas, au atras atenția și public asupra situației de la Judecătoria Luduș, care deservește peste 55.000 de mureșeni, însă factorii decidenți au hotărât, la finalul anului 2020, să mute provizoriu Judecătoria într-un hotel din apropiere (Sabis, de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 23).

 

În fine, calvarul se îndreaptă spre sfârșit, proiectarea, execuția propriu-zisă și dotarea noului sediu al Judecătoriei Luduș fiind introdus la jumătatea acestei luni în licitație publică. Contractul se va întinde pe o perioadă de un an și 9 luni (21 de luni), iar termenul de garanție este de minimum 5 ani de la recepția lucrărilor.

 

Valoarea totală estimată a proiectului este de peste 16,6 milioane de lei (exact: 16.626.095,33 lei, sumă care cuprinde TVA) și va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul va avea o pondere de 85% în decizia finală, durata de execuție 5%, iar experiența 15%). Ofertele se pot depune până în 5 iulie 2021.

 

De asemenea, în 29 iunie 2021, forul deliberativ din Luduș va decide solicitarea de trecere din domeniul public al statului în domeniul public al orașului a unei porțiuni care însumează 269 mp de pe strada Zăvoiului, pentru a o alipi la terenul pe care-l deține în proprietate și a putea construi o stradă care să asigure accesul auto și pietonal la noul sediu al Judecătoriei Luduș.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare