Foto: virtualisszekelyfold.ro

INVESTIȚIE – A fost scoasă la licitație amenajarea parcului Castelului Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, estimată la peste 1 milion de lei

SÂNGEORGIU DE PĂDURE. La 2 ani (!) de la semnarea contractului de finanțare, administrația locală din orășelul mureșean Sângeorgiu de Pădure a reușit, în sfârșit, să introducă în licitație publică lucrările de reamenajare a spațiului central.

 

Lucrarea (în principal de arhitectură peisagistică a parcurilor) prevede amenajarea îmbătrânitului parc din jurul castelului Rhédey și crearea unui spațiu destinat evenimentelor în aer liber – în 5 martie 2018, când primarul localității, Csibi Attila Zoltán, și reprezentanta AFIR, Lidia Delia Bogdan (director general adjunct), semnau contractul de finanțare, edilul estima că în 2020 va organiza în viitorul parc Zilele orașului, fapt puțin probabil în condițiile date.

 

Noul parc al castelului Rhédey din Sângeorgiu de Pădure va avea 6.674 de metri pătrați, investiția fiind destinată modificării actualului parc (cu elemente de suprafață pavată, suprafață verde, grădină barocă și grădină englezească), care va fi protejat de un gard și va fi monitorizat video.

 

Proiectul mai prevede montarea unei fântâni arteziane, a mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, dispozitive de iluminat, suport pentru biciclete), eliminarea arborilor bătrâni care periclitează siguranța cetățenilor, plantarea de noi specii, precum și creearea unei parcări pentru 18 mașini și 1 autobuz (în paralel cu clădirea școlii).

 

Contractul (care va fi oferit conform principiului Cel mai mic preț) este estimat la peste 1 milion de lei + TVA (exact: 1.028.137,33 lei + TVA) și se referă la întocmirea proiectului tehnic, elaborarea documentației pentru obținerea acordurilor, avizelor și autorizațiilor, asistență tehnică și execuția lucrărilor.

 

Finanțarea se face, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Ofertele se pot depune până în 6 martie 2020.

 

Castelul Rhédey, monument istoric de categorie A (importanță națională), a fost edificat (estimat în anul 1569) pe locul unei foste mănăstiri medievale, în perioada reformei protestante din secolul al XVI-lea, de familiile Barcsai și Kornis.

 

În secolul al XVII-lea devine proprietatea familiei nobilului János Rhédey și suferă în timp multiple și esențiale modificări, înfățișarea actuală castelului (în stil neobaroc) datând de la reconstrucția din 1807-1809 (proprietar era contele László Rhédey și baronesa Agnes Inczedi). În anul 1812 în această clădire s-a născut contesa Claudine Rhédey, stră-străbunica reginei Angliei, Elisabeta a II-a.

 

În anul 1935, Castelul Rhédey este cumpărat de comunitatea locală de la negustorul Schuller și în perioada comunismului, până în 2010, acolo a fost școala generală. În 2010-2015 castelul a fost complet restaurat printr-o investiție a Ministerului Culturii, iar acum administrația locală încearcă să-i redea strălucirea, refăcând și parcul pe care îl avea în secolul XIX.

 

Vali STOICA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare