INVESTIȚIE – Biserica mureșeană de Ev Mediu din Pănet, extinsă printr-o investiție de 1 milion de euro a Guvernului din Ungaria

0
150

PĂNET. În localitatea mureșeană Pănet a fost sfințită ceea ce Guvernul ungar a prezentat ca fiind “o nouă biserică reformată”, construită cu o contribuție financiară de peste 350 de milioane de forinţi (1 milion de euro) oferită de Ungaria, prin Ministerul de Finanțe (reprezentat la eveniment de ministrul Mihaly Varga). În fapt, este o redimensionare (extindere prin edificarea unui corp nou) a vechii biserici de rit catolic, construită în stil gotic în secolul al XV-lea, care a devenit de rit reformat începând din secolul al XVI-lea, după Reforma Protestantă.

 

Extinsă și îmbunătățită/modernizată de mai multe ori de-a lungul celor peste 500 de ani (de pildă, în 1633 clopotnița era din lemn, iar în 1792 aceasta a fost înlocuită cu un turn de piatră și spațiul bisericesc a fost extins), biserica păstrează și astăzi sanctuarul original și frumoasa poartă de lemn, monument istoric.

 

În perioada 2019-2020, în principal din banii Guvernului ungar, dar și din contribuții ale enoriașilor, s-a creat o nouă intrare principală (în stil neogotic), s-a amenajat o clopotniță de lemn în curte și, mai ales, s-a construit un transept (care unește aula de prezbiteriu), acesta crescând numărul locurilor disponibile de la 350 la 640. Parohia Reformată din Pănet este păstorită de Kovács Tibor.

 

* Foto: @ Kiss Gábor via Erdélyi Református Egyházkerület

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ