INVESTIȚIE – Cinci școli dintr-o comună mureșeană vor fi modernizate în urma unei finanțări europene de 1,8 milioane de euro

0
965

ÎNVĂȚĂMÂNT. Cele cinci școli de pe raza comunei mureșene Sânpaul, arondate Școlii Gimnaziale „Dosa Daniel” din Valea Izvoarelor, vor fi reabilitate și modernizate cu ajutorul unei finanțări de aproape 1,8 milioane de euro, cea mai mare parte a acesteia (1,76 milioane de euro) fiind nerambursabilă și provenind din fonduri europene.

 

Astfel, Școala Gimnazială „Dosa Daniel” din satul Valea Izvoarelor, Școala Gimnazială din satul Chirileu, Școala Primară din satul Sânmărghita, precum și Școala Gimnazială și Școala Generală clasele I-IV din satul Sânpaul vor beneficia de o finanțare totală de 8.424.057,26 lei. Din această sumă, 8.205.437,58 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de AMPOR (peste 1,76 milioane euro). În cele cinci unităţi de învăţământ studiază peste 500 de elevi şi lucrează 65 de cadre didactice şi personalul auxiliar.

 

Conform proiectului, lucrările se vor finaliza în doi ani, respectiv până la sfârşitul lunii martie 2021, clădirile celor cinci școli din comuna Sânpaul urmând să fie complet modernizate şi să primească dotări noi. Contractul de finanțare a fost deja semnat (de director general ADR Centru, Simion Creţu, şi de primarul comunei Sânpaul, Simon Istvan).

 

Lucrările de modernizare a celor cinci clădiri presupun refacerea izolaţiei şi a termoizolaţiei podului, reparaţii la tencuiala degradată, dar şi extinderea clădirii cu corpuri noi, pentru săli de clasă şi anexele tehnice, sau pentru o sală de sport (la şcolile din Chirileu şi la gimnaziala din Sânpaul).

 

De asemenea, se vor schimba uşile si ferestrele, se vor reface finisajele interioare (pereţi, tavane, pardoseli), se vor înlocui corpurile de iluminat cu altele cu eficienţă energetică ridicată și se vor monta panourilor solare pentru asigurarea apei calde menajere.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ