INVESTIȚIE – Construirea noii creșe din Luduș, scoasă la licitație la peste 1 milion de euro

0
303

CREȘĂ NOUĂ ÎN LUDUȘ. Administrația publică din Luduș a scos la licitație construirea noii creșe din oraș, estimând că va plăti peste 5,7 milioane de lei (exact: 5.753.384 lei, sumă care cuprinde TVA și este echivalentă cu peste 1,16 milioane de euro). O parte a banilor, respectiv 1,4 milioane de lei (24%), vin din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional. Procentul redus de finanțare prin fonduri europene nerambursabile este explicabil prin faptul că doar 1,47 milioane de lei din întreaga investiție reprezintă cheltuieli eligibile (acestea fiind aprobate în procentul maxim de 98%).

 

Ofertele constructorilor sunt așteptate până în 5 ianuarie 2022, iar proiectul trebuie finalizat în 12 luni. Contractul va fi atribuit pe criteriul Prețul cel mai scăzut. Construcția va fi pe un singur nivel, capacitatea creșei fiind de 41 de copii repartizați în 5 grupe (o grupă specială cu 5 copii, 2 grupe mijlocii cu câte 9 copii/grupă și 2 grupe mari cu câte 9 copii/grupă), cu sală de mese pentru fiecare grupă.

 

În zona exterioară se va crea un spațiu de joacă în suprafață de 148 mp, pavat cu pavaj din cauciuc și echipat cu băncuțe, groapa de nisip, tobogan, balansoare și alei pietonale.

 

În zona administrativă a noii creșe va fi construit un demisol, cu o suprafață de 200 mp, unde vor fi amplasate o centrală termică, vestiarul personalului, spălătoria cu spațiile aferente, camera de odihnă pentru personal și un adăpost de protecție civilă dimensionat pentru 66 de persoane, cu grup sanitar, instalație de ventilare mecanică și manuală, ieșire de siguranță etc.

 

În acest moment, în orașul Luduș mai există o singură creșă, care anul trecut a avut o capacitate de 30 de copii, organizată cu o singură grupă de vârstă (grupa mare între 2-3 ani). Tot anul trecut, s-a mai creat o grupă de creșă cu 10 copii (cu predare în limba maghiară), pe strada Vânătorilor nr. 1, în acest sens fiind cedat temporar dreptul de folosință al clădirii publice.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ