INVESTIȚIE DE 61 DE MILIOANE DE EURO – Când trebuie finalizat centrul de arşi de la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Târgu Mureş

CENTRUL DE ARȘI – TÂRGU MUREȘ. Pentru cei grăbiți/nerăbdători, răspunsul la dilema din titlu este următorul: 31 decembrie 2024. Pentru ceilalți, detalii/explicații. Data finalizării proiectului gestionat de Ministerul Sănătății, care cuprinde și construirea unui centru de arși la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Târgu Mureş, este menționată în acordul de împrumut cu Banca Mondială (semnat în această lună de ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova).

 

Conform documentației proiectului, proiectarea, edificarea și dotarea centrului din Târgu Mureș este de “3 ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor”. Spre finalul anului trecut, oficiali ai Ministerului Sănătății au precizat că licitația pentru execuția Centrului de Arşi din Târgu Mureș este estimată că va avea loc “în prima parte anului 2021”, însă acest lucru nu a avut loc. Dacă lucrarea nu va avea un contractor în acest an, termenul de finalizare prevăzut în contractul de împrumut devine nerealist.

 

Noul Centru de Arși va fi construit în apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind unit printr-o pasarelă de clădirea unității spitalicești. Acesta a fost prevăzut cu o secție de mari arși, bloc operator cu 25 de săli de operație, secție de anestezie terapie intensivă cu 25 de paturi, unitate de transfuzii sanguine și stație de sterilizare.

 

Agenţia de implementare este Ministerul Sănătăţii, iar proiectul, pentru care România contractat un împrumut de 400 de milioane de euro, cuprinde mai multe obiective (modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arși, construcţia celor două centre de arși etc.). Împrumutul trebuie rambursat într-o singură tranșă, la data 1 martie 2033, și este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR + marja variabilă a Băncii Mondiale (cota indicativă actuală fiind 0,83%).

 

Din suma totală împrumutată de România pentru întreg proiectul, construcția/dotarea centrului de arși din Târgu Mureș este estimată la 61,5 milioane de euro. Acum, în România există 23 de paturi de mari arşi funcţionale şi încă 10 destinate pacienţilor pediatrici, dar pentru a acoperi nevoia la nivel naţional sunt necesare aproximativ 60.

 

Andrada VLAS

2 comments
  1. Dar ce se întâmplă cu angajații care au câștigat proces cu spitalul? Cu sentința definitivă, de restabilire compartiment de arsi 19 persoane?! Așteptăm 3 ani după povestea cu noul spital?

  2. Pana cand circulatia si parcarile nu vor fi rezolvate in oras este de neinteles fortarea construirii inca unui spital.Se poate inchipui cum se va derula salvarea arsilor in cazul daca se intampla o deflagratie in combinatul chimic.Circulatia masinilor de salvare va fi impiedicata de zecile de mii de autoturisme personale care cutreiera in lung si lat,toata ziua orasul pe motive personale.Ar fi cazul si timpul ca noua guvernare sa revizuieasca intregul sistem de functionare a statului pe tema de circulatie civilizata..Adica legi pentru impiedicarea introducerii tuturor rablelor din UE,relansarea circulatiei civilizate cu autobuze ,trenuri,construirea drumurilor ocolitoare ale oraselor si comunelor,construirea autostrazilor,piste doar pentru masinile de salvare,interzicerea parcarilor pe marginea strazilor si drumurilor si pe trotuare,etc.Dar problema cea mai importanta este reformarea sistemului judiciar, foarte liberala si dependenta de politic si nu numai.Daca cei care conduc institutiile statului ineficient,fac legi proaste interpretabile in loc sa fie rasplatiti cu atentii din bani publici(pensii speciale, salarii enorme etc.)vor fi trimisi dupa gratii cu averile confiscate si inlocuiti cu oameni competenti poate ca vom mai avea o sansa pentru un trai mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare