INVESTIȚIE – Firma Geiger își face iaz piscicol și balastieră în Reghin

PROIECT. Firma de construcții Geiger Transilvania, cu sediul în localitatea Cristești și puncte de lucru în Târgu Mureș, Sibiu, Iași şi București, își face o balastieră și un iaz pisciol în extravilanul municipiului Reghin, mai exact între Reghin și Petelea, localizate între malul drept al râului Mureș și canalul Apalina.

 

Conform raportului de mediu, firma Geiger vizează exploatarea a peste 250.000 de metri cubi de nisip și pietriș de pe un teren pe care-l are în proprietate (prin Geiger Group România SRL).

 

Amenajarea piscicolă va fi realizată din solul vegetal și sterilul rezultat din decopertarea balastului (argila nisipoasă), cu taluz înierbat, și va fi alimentată cu apă provenită din pânza freatică, alimentarea peștilor urmând să se facă natural, anual fiind introdusă ca supliment de hrană o cantitate de circa o tonă de cereale. Iazul rezultat va avea un luciu de apă de 5,9 hectare (cu dimensiunea de 370 de metri lungime și 110-170 de metri lățime, cu o adâncime medie de 2,9 metri) și va fi populat cu circa 4 tone de crap și caras, iar apoi anual cu aproximativ 140 de kilograme de crap.

 

Prin acest proiect, firma Geiger vizează utilizarea resurselor de nisip și pietriș pentru diferite lucrări de fundații rutiere, precum și producerea în condiții ecologice și comercializarea de pește de consum. Se preconizează că investiția, care va fi deservită de 5 angajați, va influența pozitiv biodiversitatea din zonă, prin mărirea diversității speciilor de plante, sporirea suprafețelor umede și dezvoltarea acvaculturii în iazul piscicol.

 

Liviu DAMIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare