Corina Crețu

INVESTIȚIE – Pierduți pe autostrada Tîrgu Mureș – Iași: autoritățile europene nu înțeleg, încă, de ce România refuză finanțarea UE

A8. Deși Guvernul Dăncilă, controlat de liderul PSD Liviu Dragnea, a anunțat deja public – mai mult, a inclus decizia într-o hotărâre – că autostrada Tîrgu Mureș – Iași (A8, codificată de UE sub denumirea Autostrada Montana) este investiție strategică și va fi realizată în parteneriat public-privat, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu, nu pierde nicio ocazie în încercarea de a-i determina să se răzgândească pe colegii ei social-democrați.

 

Aflată în acest weekend în România, comisarul european Corina Creţu a vorbit din nou public despre modul defectuos în care România atrage fonduri europene, în special pentru infrastructura de transporturi, şi despre faptul că autostrada care leagă Transilvania de Moldova ar trebui să devină prioritate a Guvernului.

 

Deși Crețu a subliniat, în repetate rânduri, că Comisia Europeană și-a oferit disponibilitatea pentru finanţarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi (prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat deja că în ultimul trimestru al anului se vor lansa procedurile de licitație pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru autostrada A8.

 

Astăzi, comisarul european Crețu a spus din nou că “pregătirea legăturii dintre Târgu Mureş şi Iaşi este încă într-o etapă destul de conceptuală. Noi (n.red., Comisia Europeană) am spus că avem bani şi ne-am oferit să realizăm acest studiu de fezabilitate pe perioada actuală a exerciţiului financiar, până în anul 2020, urmând ca, în fine, construcţia efectivă să înceapă din 2021”. Dialogul pe tema finanțării autostrăzii Montana pare a fi cu un surd (Guvernul român) care mimează că nu aude strigătul europenilor de a plăti din bugetul comunitar ceea ce Guvernul PSD&ALDE se străduiește să plătească din banii românilor.

 

“În ceea ce priveşte Autostrada Montana, preocuparea mea şi a Comisiei este aceea de a îmbunătăţi accesul în toate statele membre. Ca om politic din România cred că în anul Centenarului ar fi fost frumos să reuşim să demarăm un proiect de îmbunătăţire a accesului în Moldova. Ar trebui să fie o prioritate. Este o prioritate în toate analizele noastre şi încurajăm autorităţile române să accelereze pregătirea unei a doua autostrăzi care să treacă Carpaţii, pe lângă Sibiu-Piteşti, astfel încât construcţia acesteia (n.red., A8) să înceapă în 2021”, a mai subliniat comisarul european Corina Creţu.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare