Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin

INVESTIȚIE DUBLATĂ – Ce se întâmplă cu noua Urgență de la Spitalul din Reghin: de la o jumătate de milion de lei, suma deja s-a dublat

PLUSĂRI. Valoarea finală a investiției în clădirea de tip container în care va funcționa Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin va depăși 1 milion de lei (respectiv 1.061.000 de lei, echivalentul a aproape 230.000 de euro), deși execuția lucrării a fost estimată inițial la sub 600.000 de lei și a fost încredințată unei firme care a susținut că o face cu mai puțin de 564.000 de lei.

 

Încă nu s-au scurs nici două luni de la rectificarea bugetară din iulie 2018, când din bugetul orașului s-au alocat încă 300.000 de lei pentru finalizarea noii Urgențe a spitalului reghinean, pentru că s-a constatat că “suma cuprinsă inițial în buget este insuficientă (conform Notei de fundamentare din 6 iulie 2018, întocmită de Compartimentul Achiziții publice al Primăriei).

 

Ei bine, banii tot n-ajung. În consecință, la rectificarea bugetară din septembrie se propune alocarea a încă 181.000 de lei (conform Notei de fundamentare nr. 46005 din 28 august 2018), din aceleași considerente: “suma cuprinsă inițial în buget este insuficientă”. A trecut însă un an și două luni de la aprobarea în Consiliul Local Reghin a investiției și aproape 10 luni de la predarea amplasamentului către constructor și investiția nu e gata, în contextul în care suma de bani prevăzută inițial s-a dublat.

 

Un preț și două suplimentări

 

Amplasat vizavi de Secția medicală și de chirurgie a spitalului municipal, construcția Containerului CPU a fost estimat la 693.608 lei, din care construcția efectivă și montajul erau estimate la 595.802 lei, restul sumei fiind alocată proiectului. Clădirea de tip container are puțin peste 3 metri înălțime, o suprafață dei 293 de metri pătrați, fiind realizată din unificarea a 19 module-container din zinc, care urmau să fie tapetați în interior cu pereți-sandwich din poliuretan) și trebuia finalizată în nouă săptămâni.

 

Contractul de execuție a lucrării a fost atribuit, prin licitație publică, unui sereleu din Pitești, Michael Trust Proiect, care a susținut că va implementa proiectul cu cel mai mic preț dintre licitatori, cu vreo 30.000 de lei sub valoarea estimată în proiectul tehnic: 563.889 lei (adică 473.857 lei + 90.032 lei, TVA). În 27 noiembrie 2017 a fost predat amplasamentul pentru ca firma să înceapă execuția proiectului.

 

Firma piteșteană este administrată de Mihai Sorin Cristea și în 2017 a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, adică puțin mai mare decât întreaga lucrare pe care o realizează în Reghin și pe care trebuia să o finalizeze în nouă săptămâni, dar n-a făcut-o nici în 10 luni.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare