INVESTIȚIE – Producătorul de gaz Romgaz vrea să construiască la Târnăveni un parc fotovoltaic, pe un teren de 109 hectare

ENERGIE REGENERABILĂ. Romgaz, cel mai mare producător de gaz din România și a doua cea mai valoroasă companie a statului român, după Hidroelectrica, va construi un parc fotovoltaic de 60 de MW, locația preferată de companie fiind pe un teren de 109 hectare situat în Târnăveni. Acel teren este în proprietatea municipiului Târnăveni și este format din două parcele.

 

În cazul în care consultantul desemnat va decide că locația aleasă nu este viabilă economic, atunci acesta poate propune alta, însă obligatoriu în județele Hunedoara, Sibiu sau Brașov, pe terenuri concesionabile, neaflate sub incidența ariilor protejate.

 

Investiția în acest parc fotovoltaic ar fi de minimum 48 de milioane de euro, iar acum Romgaz, companie controlată de statul român, a scos la licitație publică un contract (estimat la 1,7 milioane de lei) aferent studiului de fezabilitate pentru această primă investiție din sectorul regenerabilelor a companiei.

 

Ofertele sunt așteptate până la 25 mai, iar studiul de fezabilitate trebuie finalizat în circa 9 luni și trebuie să conțină și analiza de amplasament, analiza cost-beneficiu și caietul de sarcini pentru contractul de proiectare și execuție efectivă a lucrărilor. Producția de energie verde/regenerabilă are acces garantat în sistemul energetic național și este și subvenționată de consumatorii de electricitate prin sistemul certificatelor „verzi”.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare