INVESTIȚII – Se caută constructori pentru noile creșe din Luduș și Târnăveni: contracte care totalizează 15,7 milioane de lei

CREȘE NOI. Execuția a două creșe noi în județul Mureș, la Luduș și Târnăveni, au fost introduse în licitație publică. La Luduș, noua creșă, care va avea o suprafață construită de peste 1.200 mp, are o valoare estimată de 5,75 milioane de lei (sumă care include TVA), investiția fiind finanțată în procent de 24% din fonduri europene nerambursabile (prin Programul Operațional Regional). Contractul este relicitat de autoritatea publică locală, fiind inițial introdus în licitație în decembrie 2021, dar neatrăgând nicio ofertă conformă.

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Prețul cel mai scăzut, ofertele constructorilor fiind așteptate până în 22 februarie 2022. Construcția, care trebuie finalizată în 12 luni, va fi pe un singur nivel, capacitatea creșei fiind de 41 de copii repartizați în 5 grupe (o grupă specială cu 5 copii, 2 grupe mijlocii cu câte 9 copii/grupă și 2 grupe mari cu câte 9 copii/grupă), cu sală de mese pentru fiecare grupă.

 

De asemenea, în zona exterioară se va crea un spațiu de joacă în suprafață de 148 mp, pavat cu pavaj din cauciuc și echipat cu băncuțe, groapa de nisip, tobogan, balansoare și alei pietonale.

 

În zona administrativă a noii creșe va fi construit un demisol, cu o suprafață de 200 mp, unde vor fi amplasate o centrală termică, vestiarul personalului, spălătoria cu spațiile aferente, camera de odihnă pentru personal și un adăpost de protecție civilă dimensionat pentru 66 de persoane, cu grup sanitar, instalație de ventilare mecanică și manuală, ieșire de siguranță etc.

 

În acest moment, în orașul Luduș mai există o singură creșă, care anul trecut a avut o capacitate de 30 de copii, organizată cu o singură grupă de vârstă (grupa mare între 2-3 ani). Tot anul trecut, s-a mai creat o grupă de creșă cu 10 copii (cu predare în limba maghiară), pe strada Vânătorilor nr. 1, în acest sens fiind cedat temporar dreptul de folosință al clădirii publice.

 

Creșa de la Târnăveni

 

Contractul pentru noua creșă din Târnăveni va fi gestionat de Compania Națională de Investiții SA, firmă aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), și este estimat la peste 10 milioane de lei (sumă care include TVA). Contractul presupune edificarea în zona blocurilor ANL aflate în construcție, cartierele Armatei și Zorilor și zonele Boziaș și Botorca a unei creșe mici, organizată cu 4 grupe și cu o capacitate de 40 de copii.

 

Clădirea, care va avea o lungime de circa 53 de metri și o lățime de aproximativ 34 de metri, edificată pe un singur nivel, este prevăzută, conform proiectului tip, cu spălătorie, bucătărie, cabinet medical, sală multifuncțională, spații administrative și terenuri de joacă în aer liber. De asemenea, pe acoperiș sunt prevăzute panouri fotovoltaice (pentru a asigura un aport de energie verde), iar geamurile, ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, pentru a fi nevoie de resurse minime pentru asigurarea temperaturii optime. Investiția trebuie garantată 3 ani (36 luni).

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul are o pondere în decizie de 60%, iar experiența specialiștilor 40%). Ofertele constructorilor sunt așteptate până în 7 martie 2022, iar contractul trebuie executat în 14 luni (două luni proiectarea și 12 luni execuția propriu-zisă). Finanțarea este asigurată din bugetul statului, prin MDRAP.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare