Iohannis anunță semnarea Memorandumului pentru dezvoltarea mini-reactoarelor nucleare între România și Belgia

ANUNȚ. Miercuri, în urma întrevederii dintre președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici și modulari rapizi, răciți cu plumb (SMR-LFR). Președintele Klaus Iohannis a anunțat acest moment important în domeniul energiei nucleare, precizând că memorandumul a fost semnat între instituțiile de profil din România, Belgia, Italia și Statele Unite.

Entitățile implicate în acest memorandum sunt: RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară din Mioveni, Argeș), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. din Genova, Italia, și ENEA (Agenția Națională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă), care fac parte din consorțiul FALCON. De asemenea, SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară din Mol, Belgia) și WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC din statul Delaware, SUA, sunt doi alți jucători cu experiență în tehnologia reactorilor rapizi răciți cu plumb (cunoscută ca tehnologia LFR – Lead-cooled Fast Reactor).

Semnarea acestui document marchează un pas important în cooperarea economică și tehnico-științifică dintre România și Belgia, consolidând dimensiunea de colaborare în domeniul energiei nucleare. Memorandumul oferă baza pentru negocieri ulterioare privind un acord de colaborare care să accelereze dezvoltarea acestei tehnologii, aducând-o la un nivel de maturitate care să permită comercializarea reactorilor cu caracteristici de securitate sporite, competitivi din punct de vedere economic și care să contribuie la tranziția către un sistem energetic curat.

Această cooperare va implica construcția și operarea unor instalații experimentale de suport și reactoare de demonstrare. Unul dintre aceste proiecte este demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator), precum și infrastructura experimentală de pe platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Pitești – Mioveni, care include instalațiile ATHENA și CHEMLAB. Aceste proiecte marchează angajamentul României în dezvoltarea tehnologiilor nucleare de nouă generație, plasând țara în prima linie a dezvoltatorilor din acest domeniu.

În cadrul vizitei oficiale, președintele Iohannis va întâlni și un grup de cercetători români din cadrul SCK CEN, la Centrul Belgian de Cercetări Nucleare. În încheierea vizitei, președintele Iohannis va fi primit de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, la Castelul din Laeken.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare